Ik heb een piepende of brommende ademhaling

Normaal gesproken is de ademhaling niet of heel zachtjes te horen. Als je luchtwegen vernauwd zijn, kan de ademhaling duidelijker te horen zijn. Dat kan komen door het samentrekken van de spiertjes in de luchtwegen.

Een man is aan het werk en kijkt bezorgd

Andere redenen zijn een ontsteking van het slijmvlies of slijm. De ademhaling kan een hoge piep geven doordat de luchtwegen minder ruimte hebben. Soms hoor je ook een brommend (lager) geluid of een zagende ademhaling.

COPD-risicotest

Veel mensen hebben groot risico op COPD, zonder dat ze het zelf weten. Doe hier de test, dan zie je meteen of je risico loopt op COPD. Invullen kost maar één minuut.

Doe de test

Is het erg om een piepende of brommende ademhaling te hebben?

Als je korte tijd een piepende of brommende ademhaling hebt, is dat niet erg. Dat kan bijvoorbeeld komen door een griep of verkoudheid. Als je naast een piepende ademhaling andere klachten hebt, is dat reden om verder te kijken.

Wat kan ik doen als ik vaak last heb van een piepende of brommende ademhaling?

Als je vaak een piepende of brommende ademhaling hebt, is het goed om te kijken of daar een reden voor is. Misschien kan er dan ook iets aan gedaan worden.

Het is goed om naar de huisarts te gaan als één (of meer) van de volgende beweringen voor jou geldt:

  • Je moet naast een piepende ademhaling ook veel hoesten.
  • Je heb een piepende ademhaling en bent daar benauwd bij.
  • Je merkt dat je piepende ademhaling komt door een prikkel (bijvoorbeeld rook of huisdieren).

Weet je niet zeker of je te vaak een piepende of brommende ademhaling hebt? Je kunt je twijfel altijd bespreken met de huisarts. Hij of zij kan dan samen met je kijken of er iets aan de hand is en hoe je geholpen kunt worden.

Steun onderzoek naar COPD

In Nederland leven 600.000 mensen met de longziekte COPD en nog meer mensen zónder diagnose. Dankzij jouw bijdrage is meer onderzoek mogelijk. Help jij mee?

Doneer nu
Chris Spaan

Andere klachten die vaak voorkomen

Een piepende of brommende ademhaling staat soms niet op zichzelf. Misschien heb je ook last van de volgende klachten:

Herken je deze klachten?

Veel mensen hebben groot risico op COPD, zonder dat ze het zelf weten. Doe hier de test, dan zie je meteen of je risico loopt op COPD. Invullen kost maar één minuut.

Doe de test
Vrouw bij de huisarts