Ik heb last van slijm

In onze neus en keel zit slijmvlies dat slijm maakt. Slijm zorgt voor verschillende dingen. Zo helpt het bijvoorbeeld bij praten en het doorslikken van eten. Ook zorgt het ervoor dat viezigheid, zoals stof dat in je luchtpijp komt, wordt afgevoerd. Samen met speeksel slikken we slijm meestal gewoon door, vaak zonder dat we het door hebben. Standaard slijm is helder, maar slijm kan ook geel, groen of bruin van kleur zijn.

Man kijkt bezorgd naar buiten

Is het erg om (veel) slijm te hebben?

Het is normaal om slijm te hebben dat helder is. Soms moet je om het slijm weg te krijgen hoesten. Als je hoest probeert je lichaam je luchtpijp en longen weer vrij van slijm te krijgen. Dit is een natuurlijke reactie van het lichaam. Als je veel hoest of vaak je keel schraapt, dan kan dat je slijmvlies irriteren. Je slijmvlies maakt dan weer meer slijm aan, waardoor je weer meer slijm ophoest.

Soms is je slijm dunner dan normaal, bijvoorbeeld als je een loopneus hebt. Het kan ook zijn dat je slijm dikker is dan normaal. Het kan dan taai of kleverig zijn bijvoorbeeld en het kan een andere kleur hebben. Dat komt bijvoorbeeld voor als je verkouden bent. Je kunt last hebben van dit soort slijm.

COPD-risicotest

Veel mensen hebben groot risico op COPD, zonder dat ze het zelf weten. Doe hier de test, dan zie je meteen of je risico loopt op COPD. Invullen kost maar één minuut.

Doe de test

Hoe voelt het om veel slijm te hebben?

Als je last hebt van veel slijm, dan kan het zijn dat je daardoor:

 • moeilijk slikt;
 • meer moet hoesten of rochelen;
 • het gevoel hebt alsof er een brok in je keel zit;
 • keelpijn hebt;
 • en piepende of raspende ademhaling hebt;
 • je smaak en geur anders is;
 • je je longen en luchtweg voelt.

Wat kan ik doen als ik vaak last heb van slijm?

Veel slijm kan vervelend zijn, maar gaat meestal vanzelf weer over. Heb je vaak last van slijm of heel veel last, dan is het goed om te kijken of daar een reden voor is. Misschien kan er dan ook iets aan gedaan worden.

Het is goed om naar de huisarts te gaan als één (of meer) van de volgende beweringen voor jou geldt:

 • Je hoest meer slijm op dan eerder. De slijm is van kleur veranderd of je hoest steeds meer slijm op.
 • Naast dat je last hebt van veel slijm, voel je je ook benauwd of piept je ademhaling veel.
 • Je hebt bloed in je slijm.
 • Je hebt last van vies slijm en meer dan 3 dagen koorts.

Weet je niet zeker of wat jij voelt goed is? Je kunt je zorgen altijd bespreken met de huisarts. Hij of zij kan dan samen met je kijken of er iets aan de hand is en hoe je geholpen kunt worden.

Illustratie longen onder vergrootglas

COPD-risicotest

300.000 mensen hebben een groot risico op COPD, zonder dat ze het zelf weten. Doe gratis de test en zie meteen of je risico loopt op COPD. Invullen duurt maar 1 minuut.

Doe nu de COPD risicotest

Andere klachten die vaak samengaan met (veel) slijm

Last van veel slijm hebben staat soms niet op zichzelf. Misschien heb je ook last van de volgende klachten:

Steun onderzoek naar COPD

In Nederland leven 600.000 mensen met de longziekte COPD en nog meer mensen zónder diagnose. Dankzij jouw bijdrage is meer onderzoek mogelijk. Help jij mee?

Doneer nu
Chris Spaan