Longemfyseem

Longemfyseem is een longziekte die valt onder COPD, samen met chronische bronchitis. De afkorting COPD staat voor Chronic Obstructive Pulmonary Disease (Chronische Obstructieve Longziekte). Longemfyseem is een chronische ziekte. Dit betekent dat het niet over gaat. Het wordt ook wel emfyseem genoemd.

Man met armen over elkaar, longemfyseem

Bij longemfyseem gaan er steeds meer longblaasjes stuk. De wanden van de longblaasjes raken zo beschadigd dat ze niet meer goed werken. De longblaasjes zorgen voor de uitwisseling van zuurstof en koolstofdioxide, ons ‘uitlaatgas’. Bij ernstig longemfyseem raken sommige longblaasjes met elkaar vergroeid. Longblaasjes die zijn beschadigd, kunnen niet meer herstellen. Zonder longblaasjes is het moeilijker om zuurstof op te nemen.

Moe en benauwd

Door je longemfyseem ben je misschien benauwd of hap je naar lucht. Dat geeft een angstig gevoel. Uitademen gaat moeilijk en de ademhaling is vaak sneller. Een piepende ademhaling en veel hoesten zijn bekende symptomen. Omdat er te weinig zuurstof in het bloed komt, ben je vaak erg moe. Probeer je energie over de dag te verdelen en vermijd activiteiten waar je snel moe van wordt zoveel mogelijk. Bekijk de filmpjes over slim omgaan met energie bij een longziekte. Of bestel het gratis boekje.

Gratis nieuwsbrief

Wil je digitaal op de hoogte blijven van het laatste nieuws over longonderzoek? En weten hoe je kunt omgaan met je longziekte? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief. 

Aanmelden

Oorzaak longemfyseem

Roken is de meest bekende oorzaak van longemfyseem. De stoffen in tabak tasten de longblaasjes blijvend aan. Als je blijft roken, wordt de ziekte sneller erger. Soms zijn chemische dampen de oorzaak van emfyseem. Vaak gebeurt dat door bepaald werk. Bijvoorbeeld in de bouw, als met verf of asbest hebt gewerkt. dit noemen we beroeps-COPD. In enkele gevallen is een erfelijke afwijking de oorzaak van longemfyseem, zoals bij de longziekte alpha-1.

Illustratie longen onder vergrootglas

COPD-risicotest

300.000 mensen hebben een groot risico op COPD, zonder dat ze het zelf weten. Doe gratis de test en zie meteen of je risico loopt op COPD. Invullen duurt maar 1 minuut.

Doe nu de COPD risicotest

Deel je ervaringen

Leven met een blijvende ziekte zoals longemfyseem is moeilijk. Het is niet vreemd dat je soms boos bent over je ziekte, of ervan in de put raakt. Met anderen over je ziekte praten helpt. Je komt erachter dat je niet de enige bent en dat andere mensen met dezelfde vragen zitten. Een goede plek om ervaringen uit te wisselen is het Longforum of bij een Longpunt.

Gratis LONGWIJZER

Ontvang nu 2x ons magazine met:
✔ ervaringen van anderen
✔ tips over omgaan met je ziekte
✔ ontwikkelingen in onderzoek

De verzending stopt automatisch.

Ja, ik wil LONGWIJZER ontvangen
Twee magazines LONGWIJZER