Levensverwachting bij COPD
Genezen van COPD kan helaas niet. Hoe de ziekte zich ontwikkelt is voor iedereen verschillend. Een gezonde manier van leven en de juiste behandeling kunnen invloed hebben op het verloop van de ziekte en hoe ernstig je klachten zijn. Hoe oud je kunt worden met COPD is daarom moeilijk te zeggen. COPD krijg je meestal na je veertigste jaar en vaak zelfs nog later. Het kan ook eerder ontstaan, maar dan heeft het meestal een erfelijke oorzaak.
Hoe ontwikkelt COPD zich?
Hoe COPD verloopt is afhankelijk van hoe ernstig je klachten zijn. Sommige mensen hebben licht COPD, bij anderen is het juist ernstig. De ziekte ontwikkelt zich ook niet bij iedereen hetzelfde. Je arts gebruikt vaak de term ‘ziektelast’ om de ernst van je COPD te beschrijven. Je kijkt samen met je arts hoe erg je last hebt van COPD. Bijvoorbeeld of de klachten die je hebt je leven beperken. We noemen dit kwaliteit van leven.
Heb je lichte COPD? Dan kun je vaak zonder ernstige klachten leven met je ziekte. Je longen werken nog voor meer dan de helft goed. Je klachten worden meestal niet snel en plotseling erger. Vaak ben je bij lichte COPD onder controle bij je huisarts. Zorg ervoor dat je gezond eet en voldoende beweegt.
Bij matige COPD is het nodig om je manier van leven aan te passen, bijvoorbeeld door gezond te eten en voldoende te bewegen. Bij matige COPD ga je regelmatig op controle bij je huisarts en ga je soms naar de longarts of longverpleegkundige. Vaak volg je bij de fysiotherapeut een speciaal programma dat je helpt om meer te bewegen. Ook kan het programma je helpen bij een betere kwaliteit van leven.
Heb je ernstig of zeer ernstig COPD? Dan zijn de klachten vaak zo erg, dat je misschien extra zuurstof nodig hebt. Je bent zo benauwd en moe, dat je in een rolstoel zit of veel op bed ligt.
Er zijn gelukkig ook nog steeds dingen waar ik wel van geniet
Laatste fase van COPD
Bij COPD worden de klachten in de loop van de jaren steeds erger. In de laatste fase van COPD worden de klachten snel erger. We noemen dit de palliatieve fase. De arts probeert dan vooral de ziekte draaglijk voor je te maken (volgens de richtlijn palliatieve zorg).
De zorg richt zich niet op genezing, maar op jouw welzijn. Dat betekent dat jouw leven zo fijn en prettig mogelijk is, ondanks dat je ziek bent. Wat vind jij belangrijk in het leven? En wat heb jij nodig? Daar gaat het om. Er is aandacht voor levensvragen waar je misschien mee zit, bijvoorbeeld op spiritueel of geestelijk gebied.
In deze fase moet je regelmatig naar het ziekenhuis. Je wordt intensief begeleid door een team onder leiding van je longarts. Hoelang de palliatieve fase duurt, verschilt per persoon. Dit kan weken, maanden of jaren zijn. Palliatieve zorg is dus niet hetzelfde als terminale zorg. Palliatieve zorg richt zich op het leven, niet op het sterven. Terminale zorg is alleen het laatste stukje van de palliatieve fase.
Wil je meer lezen over wat palliatieve zorg is, kijk dan eens op overpalliatievezorg.nl. Daar lees je bijvoorbeeld over hoe je het gesprek met je naasten voert. Welke keuzes je misschien moet gaan maken. En wat voor zorg en hulp er voor je is.
Levensverwachting bij COPD
Hoe lang je te leven hebt met COPD, is heel moeilijk te zeggen. Dit verschilt per situatie en per persoon. Maar of je nu weinig of heel veel last hebt van COPD, als je de diagnose krijgt komt dat heel hard aan. Het accepteren van COPD en ermee leren omgaan is een moeilijk proces, waarbij veel emoties loskomen. Het is goed om te weten dat je niet alleen bent. Erover praten met je partner of goede vriend kan prettig zijn. Ook contact met anderen met COPD kan je goed helpen. Dit kan online via het Longforum.