Levensverwachting bij COPD

Genezen van COPD kan helaas niet. Hoe de ziekte zich ontwikkelt is voor iedereen verschillend. Een gezonde manier van leven en de juiste behandeling kunnen invloed hebben op het verloop van de ziekte en hoe ernstig je klachten zijn. Hoe oud je kunt worden met COPD is daarom moeilijk te zeggen. COPD krijg je meestal na je veertigste jaar en vaak zelfs nog later. Het kan ook eerder ontstaan, maar dan heeft het meestal een erfelijke oorzaak.

Hilda Kuiper heeft COPD

Hoe ontwikkelt COPD zich?

Hoe COPD verloopt is afhankelijk van hoe ernstig je klachten zijn. Sommige mensen hebben licht COPD, bij anderen is het juist ernstig. De ziekte ontwikkelt zich ook niet bij iedereen hetzelfde. Je arts gebruikt vaak de term ‘ziektelast’ om de ernst van je COPD te beschrijven. Je kijkt samen met je arts hoe erg je last hebt van COPD. Bijvoorbeeld de klachten die je hebt en of de ziekte je leven beperkt. We noemen dit kwaliteit van leven.

Heb je lichte COPD? Dan kun je zonder ernstige klachten leven met je ziekte. Je longen werken nog voor meer dan de helft goed. Je klachten worden meestal niet snel en plotseling erger. Vaak ben je bij lichte COPD onder controle bij je huisarts. Zorg ervoor dat je gezond eet en voldoende beweegt.

Bij matig COPD is het nodig om je manier van leven aan te passen, bijvoorbeeld door gezond te eten en voldoende te bewegen. Bij matig COPD ga je regelmatig op controle bij je huisarts en ga je soms naar de longarts. Vaak volg je bij de fysiotherapeut een speciaal programma dat je helpt om meer te bewegen.

Heb je ernstig of zeer ernstig COPD? Dan zijn de klachten vaak zo erg, dat je misschien extra zuurstof nodig hebt. Je bent zo benauwd en moe, dat je in een rolstoel zit of veel op bed ligt.

Hilda Kuiper, heeft COPD

Er komen gelukkig ook nog steeds dingen waar ik wel van geniet

Hilda Kuiper, heeft COPD

Laatste fase van COPD

In de laatste fase van COPD worden de klachten snel erger. We noemen dit de palliatieve fase. De arts probeert dan vooral de ziekte voor draaglijk voor je te maken (volgens de richtlijn palliatieve zorg). Er is aandacht voor levensvragen waar je misschien mee zit, bijvoorbeeld op spiritueel of geestelijk gebied. In deze fase moet je regelmatig naar het ziekenhuis. Je wordt intensief begeleid door een team onder leiding van je longarts.

Als je meer wilt lezen over wat palliatieve zorg inhoudt en wat er allemaal op je af komt in deze fase, kun je eens kijken op overpalliatievezorg.nl. Daar lees je bijvoorbeeld over hoe je het gesprek met je naasten voert. Welke keuzes je misschien moet gaan maken. En wat er voor zorg en hulp er voor je is.

Gratis LONGWIJZER

Ontvang nu 3x ons magazine met:
✔ ervaringen van anderen
✔ tips over omgaan met je ziekte
✔ ontwikkelingen in onderzoek

De verzending stopt automatisch.

Ja, ik wil LONGWIJZER ontvangen
Longwijzers

Levensverwachting bij COPD

Hoe lang je te leven heeft met COPD, is heel moeilijk te zeggen. Dit verschilt per situatie en per persoon. Maar of je nu weinig of heel veel last heeft van COPD, als je de diagnose krijgt komt dat heel hard aan. Het accepteren van COPD en ermee leren omgaan is een moeilijk proces, waarbij veel emoties loskomen. Het is goed om te weten dat je niet alleen bent. Erover praten met je partner of goede vriend kan prettig zijn. Ook contact met anderen met COPD kan je goed helpen. Dit kan online via het Longforum.

Berna van der Linden, heeft COPD

Ik zing in een rockband, de avond erna heb ik altijd meer lucht

Berna van der Linden, heeft COPD
Lees meer persoonlijke verhalen in het magazine LONGWIJZER

Gratis LONGWIJZER

Ontvang nu 3x ons magazine met:
✔ ervaringen van anderen
✔ tips over omgaan met je ziekte
✔ ontwikkelingen in onderzoek

De verzending stopt automatisch.

Ja, ik wil LONGWIJZER ontvangen
Longwijzers