Bewegen met COPD

Bewegen met COPD? Misschien moet je er niet aan denken. Door COPD is ademhalen moeilijker geworden voor je, elke ademhaling kost energie. Dat is vaak frustrerend. Wanneer je start met sporten ben je in het begin benauwder. Daarom voelt sporten misschien niet natuurlijk. Toch is het erg belangrijk dat je met COPD voldoende beweegt. Je traint je spieren en bent minder vatbaar voor een longaanval. Je krijgt ook een betere conditie waardoor je minder snel moe bent en sneller herstelt van bijvoorbeeld griep. Makkelijk is het zeker niet, maar het loont wel.

Yvonne Klappe heeft COPD

Wat zijn de voordelen van bewegen met copd?

  • Je klachten kunnen afnemen
  • Je conditie wordt beter
  • Je bent minder snel benauwd
  • Je dagelijkse bezigheden gaan makkelijker
  • Je krijgt meer energie
  • Je botten worden sterker
  • Je slaapt beter
  • Je voelt je meer ontspannen
  • Je spieren worden sterker
  • Je herstelt sneller van griep of verkoudheid
  • Je hebt een kleinere kans op een longaanval of ziekenhuisopname
  • Je hebt een grotere kans om te blijven werken
Boekje Meer bewegen minder benauwd

Gratis beweegtips bij longziekten

Niet voor iedereen is bewegen even vanzelfsprekend. Als je een longziekte hebt kan bewegen ook eng zijn: wat als je extra benauwd wordt of nog vermoeider? Deze beweegtips helpen je op weg en helpen het bewegen makkelijker vol te houden.

Bestel het gratis boekje

Welke vormen van bewegen zijn goed?

Alle vormen van bewegen zijn goed. Je hoeft niet op de loopband in de sportschool, als je daar niet van houdt. Met een wandeling naar de supermarkt heb je al een hele stap gezet. Wissel de vormen van bewegen af. Veel mensen met COPD wandelen, tuinieren, fietsen (e-bike) of doen yoga. Je kunt zelf het beste inschatten wat je wel en niet kunt. Kies vooral een manier van bewegen waarbij jij je prettig voelt, dan is de kans extra groot dat je in beweging blijft.

Bekijk onze beweegkaart met inspiratie en tips om thuis te bewegen. Kies jouw beweegmoment en kom in beweging. 

Bewegen met een fysiotherapeut

Vind je het prettig om onder begeleiding van een fysiotherapeut te bewegen? In Nederland zijn er fysiotherapeuten die gespecialiseerd zijn in begeleiding van mensen met COPD. Je arts kan je doorverwijzen of je kunt zelf op zoek gaan. Op deze websites vind je een (long)fysiotherapeut bij jou in de buurt:

Controleer vooraf wat je zorgverzekeraar wel en niet vergoedt. Alpina kan je daarbij helpen. Zij geven onafhankelijk advies over verzekeringen. Lees meer.

Wat kun je verwachten van de fysiotherapeut?

De fysiotherapeut kan je helpen met verschillende dingen. Bijvoorbeeld met het verminderen van klachten bij dagelijkse activiteiten. Zoals het verminderen van kortademigheid bij het traplopen.

Vanaf 2020 werken fysiotherapeuten volgens een nieuwe richtlijn, dat wil zeggen volgens nieuwe afspraken. Hierin staat ook welke behandeling volgens onderzoek het beste werkt bij jou. Deze afspraken helpen de fysiotherapeut om samen met jou een behandelplan te maken.

Waar kijkt de fysiotherapeut naar?

De fysiotherapeut gaat met je in gesprek en doet een aantal testen. Daarbij kijkt de therapeut naar verschillende dingen. Ademhalen bijvoorbeeld, wat ook wel het adembewegingsapparaat wordt genoemd. Ook kijkt de therapeut naar wat je nog kunt ondanks de COPD, dit noemen ze fysieke capaciteit. Daarnaast kijkt de therapeut naar wat je nog allemaal doet (je fysieke activiteit). 

Samen met de therapeut bedenk je welk doel voor jou haalbaar is. De trap oplopen zonder benauwdheid te ervaren bijvoorbeeld. Of naar de supermarkt kunnen wandelen zonder te stoppen. De fysiotherapeut maakt vervolgens een behandelplan.

Behandelplan

Wat is ervoor nodig om je doel te behalen? Bijvoorbeeld krachttraining om de spieren sterker te maken of ademhalingsoefeningen om minder benauwd te worden? Dit staat allemaal in het behandelplan van de fysiotherapeut. Hier staat ook in hoeveel behandelingen je nodig hebt en wat je thuis zelf nog kunt doen. Als je het plan samen met de fysiotherapeut besproken hebt kun je starten met de behandeling. 

Doel behaald?

Als je je doel behaald hebt dan kan de behandeling stoppen. Om te voorkomen dat je achteruit gaat moet je thuis blijven bewegen en oefenen. Je therapeut zal je hierbij op weg helpen.

De fysiotherapeut kan je ook vragen om op controle te blijven komen. Blijkt bij de controle dat de klachten toch weer erger worden? Of heb je onverwacht een longaanval gehad? Dan kan de fysiotherapeut de behandeling weer opstarten.

Als zelfstandig bewegen en oefenen voor jou niet mogelijk is, bijvoorbeeld omdat je zuurstofbehandeling hebt, dan is het soms mogelijk dat je naar de fysiotherapeut blijft gaan.

Wil je hier meer over weten? Vragen kun je stellen aan je (long)fysiotherapeut.

Yvonne Klappe heeft COPD

We hebben onze hond Charlie gekocht om mijn conditie op peil te houden

Yvonne Klappe, heeft COPD
Lees meer over hoe je in beweging blijft met COPD

Longrevalidatie

Heb je ernstig COPD dan krijg je vaak het advies te starten met longrevalidatie. Bij longrevalidatie werk je aan een gezonde manier van leven. Je leert er:

  • hoe je zo goed mogelijk voldoende beweegt
  • hoe je gezond eet
  • hoe je kunt omgaan met je ziekte

Na de longrevalidatie is het belangrijk dat je het resultaat dat je hebt bereikt kunt behouden. Je maakt hier afspraken over met je fysiotherapeut. Wil je je aanmelden voor longrevalidatie? Neem daarvoor contact op met je huisarts, longarts of longverpleegkundige.

Praat mee op Longforum

Deel je ervaringen over COPD.

Naar longforum.nl