Doe de testBestel gratis
Wat gebeurt er bij COPD? - Duur: 02:18 Bekijk wat COPD met de longen doet.
 • Türkçe
 • العربية
 • Türkçe
 • العربية

Wat is COPD?

Bij COPD zijn uw longen beschadigd. Ademen is moeilijker en u heeft minder energie. De afkorting COPD staat voor Chronic Obstructive Pulmonary Disease (Chronische Obstructieve Long Ziekte). 

Als u COPD heeft ademt u moeilijker omdat uw longen beschadigd zijn. U heeft minder zuurstof. Daardoor kunnen normale dingen lastig zijn. Zoals traplopen, boodschappen doen of aankleden.

Uw longen kunnen niet voldoende zorgen voor een goede ademhaling. Vergelijk het met een tankwagen waar zo’n tienduizend liter zuurstof in kan. Een gezonde volwassene heeft ongeveer die hoeveelheid zuurstof per dag nodig. Bij COPD lukt het soms maar om een halve tankwagen per dag in- en uit te ademen. 

Chronische bronchitis of longemfyseem

COPD is een verzamelnaam voor:

 • Chronische bronchitis 
  Bij chronische bronchitis zijn uw bronchiën steeds ontstoken. De bronchiën zijn de vertakkingen van uw luchtpijp naar uw longen. Daardoor maakt uw lichaam meer slijm aan en is ademhalen lastiger.
 • Longemfyseem 
  Bij longemfyseem of emfyseem gaan er langzaam longblaasjes verloren. De longblaasjes zorgen ervoor dat zuurstof na het inademen in uw bloed komt. En dat u afvalstoffen weer kunt uitademen. Hoe minder longblaasjes er zijn, hoe moeilijker dit wordt. Hierdoor kunt u het benauwd krijgen.
Pas toen ik bij mijn gevoel kwam, kon ik mijn longziekte accepteren
Toos Duineveld, heeft COPD
Lees meer persoonlijke verhalen in ons ledenblad LONGWIJZER
Anderen met COPD

COPD gaat niet meer over. Dat kan veel emoties losmaken. Heeft uw arts u verteld dat u COPD heeft? Mogelijk bent u boos of angstig over de toekomst. Dat zijn hele normale reacties. Praat erover, bijvoorbeeld met uw arts of met andere mensen met COPD.

CIJFERS OVER COPD

In ons land hebben bijna 600.000 mensen COPD. COPD komt op de zesde plaats van ziektes die de hoogste sterfte in Nederland veroorzaken. De Wereld Gezondheids organisatie (WHO) voorspelt dat COPD in 2020 de derde doodsoorzaak is. COPD komt meestal pas voor op oudere leeftijd, maar soms door een erfelijke ziekte eerder.

Help COPD de wereld uit en steun ons onderzoek

In Nederland hebben 320.000 mensen de ernstige longziekte COPD. Dat aantal zal alleen nog maar verder groeien en de ziekte is nog niet te genezen. Nieuwe onderzoeksresultaten geven echter hoop voor een betere behandeling of zelfs genezing van COPD. Neem bijvoorbeeld het onderzoek naar EPAC, een eiwit in het lichaam dat de longen beschermt.

Help mee

Gratis nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws over:

 • behandeling van longziekten
 • werk van het Longfonds
 • ontwikkelingen in onderzoek
 • tips om uw longen gezond te houden
Aanmelden
Heeft u vragen? Wij helpen u graag.
Advieslijn
Voor persoonlijk advies bel: 0900 227 25 96 (€ 0,50 per gesprek)
of per e-mail
Ontmoet elkaar
Kom in uw buurt in contact met anderen met een longziekte.
Longforum
Deel uw ervaringen of stel uw vraag aan een longarts. Longforum.nl