Doneer nu Gratis magazine
Conny Hoeve, heeft COPD COPD beïnvloedt mijn dagelijks leven in alle opzichten. Ik ben benauwd en mijn hele lichaam is moe.

Symptomen van COPD

Als u COPD heeft, komt u vaak adem tekort. Door ontstekingen in uw longen gaan uw longblaasjes langzaam kapot. Hierdoor krijgt u klachten als hoesten en benauwdheid.

Bij COPD kunt u last hebben van:

  • benauwdheid
  • hoesten
  • slijm ophoesten
  • kortademigheid
  • vermoeidheid
  • weinig spierkracht
  • gewichtsverandering
     
Benauwd

Eén van de bekendste symptomen van COPD is benauwd zijn. Soms kan dit zelfs zo erg zijn, dat u elke dag extra zuurstof nodig heeft. Er zijn ook mensen met ernstige COPD die zo benauwd en vermoeid zijn, dat zij een rolstoel of scootmobiel nodig hebben. Benauwd zijn is een naar en angstig gevoel. Het maakt uw dagelijkse activiteiten lastiger. Probeer daarom uw energie zoveel mogelijk te verdelen over de dag. Vermijd activiteiten die u erg vermoeien, of vraag om hulp van iemand uit uw omgeving. Bekijk de filmpjes met handige tips of bestel het gratis boekje.

We hebben onze hond Charlie gekocht om mijn conditie op peil te houden
Yvonne Klappe, heeft COPD
Lees meer over hoe je in beweging blijft met COPD
 
Hoesten

Hoesten is een andere bekende klacht van COPD. Het komt vaak voor, omdat er veel slijm in de longen zit. De typische hoest bij beginnend COPD wordt door veel mensen ook wel een rokershoest genoemd. Hoesten is een natuurlijke reactie van het lichaam om slijm weg te krijgen. Het kan dus zijn dat er slijm meekomt bij een hoestbui. Hoesten is erg vervelend. Met speciale hoesttechnieken (huffen) leert u om slijm los te maken en op te hoesten. U bent hierdoor minder benauwd. Een longfysiotherapeut kan u deze techniek aanleren. Uw arts kan u doorverwijzen.

 
 
Andere symptomen van COPD

Omdat u vaak benauwd bent, moet hoesten en kortademig bent, verbruikt uw lichaam veel energie. Bovendien is uw lichaam steeds maar bezig met vechten tegen ontstekingen in uw longen. Daarom kan u vaak moe zijn en heeft u weinig spierkracht.

Doordat u veel energie verbruikt komt gewichtsverlies soms voor bij COPD, al heeft niet iedereen daar last van. Overgewicht kan ook een van de symptomen van COPD zijn. Dit komt doordat u door benauwdheid moeilijker beweegt en koken soms te vermoeiend is. Hierdoor kiezen mensen soms voor ongezond eten.

Deel uw ervaringen

Steeds benauwd zijn, veel hoesten en snel buiten adem zijn. Het zijn klachten die u hinderen in uw leven. Logisch dat dit gevoelens van frustratie, verdriet of boosheid oproept. Het delen van deze ervaringen kan helpen om COPD een plek te geven. Ga hiervoor naar het Longforum of bezoek Longpunt.

Heeft u vragen? Wij helpen u graag.
Advieslijn
Voor persoonlijk advies bel: 0900 227 25 96 (€ 0,50 per gesprek)
of per e-mail
Ontmoet elkaar
Kom in uw buurt in contact met anderen met een longziekte.
Longforum
Deel uw ervaringen of stel uw vraag aan een longarts. Longforum.nl