Doneer nu Gratis magazine

Alles over COPD

COPD is een chronische longziekte. Chronisch betekent dat het blijvend is. COPD staat voor Chronic Obstructive Pulmonary Disease (Chronische Obstructieve Longziekte). 

Wat is COPD?

Bij COPD zijn de longen ontstoken en beschadigd. Het is een verzamelnaam voor chronische bronchitis en longemfyseem. Chronisch betekent dat het blijvend is.

Chronische bronchitis

Bij chronische bronchitis zijn de vertakkingen van de luchtpijp blijvend ontstoken. U heeft last van slijm, hoest veel en bent benauwd. 

Longemfyseem

Bij longemfyseem of emfyseem gaan er steeds meer longblaasjes stuk. Dat maakt het moeilijker om zuurstof op te nemen. U voelt zich moe en benauwd.

Oorzaken

Bij COPD zijn de ontstekingen aan de longen vaak het gevolg van roken. Maar een erfelijke ziekte of slecht behandeld astma kan ook de oorzaak zijn.

Symptomen

Als u COPD heeft, komt u vaak adem tekort. Slijm ophoesten, benauwdheid en kortademigheid zijn bekende symptomen van COPD. 

Levensverwachting

Een gezonde manier van leven en de juiste behandeling kunnen invloed hebben op het verloop van de ziekte. Hoe oud u wordt met COPD is moeilijk te zeggen.

Heeft u vragen? Wij helpen u graag.
Advieslijn
Voor persoonlijk advies bel: 0900 227 25 96 (€ 0,50 per gesprek)
of per e-mail
Ontmoet elkaar
Kom in uw buurt in contact met anderen met een longziekte.
Longforum
Deel uw ervaringen of stel uw vraag aan een longarts. Longforum.nl