Onze hoogtepunten in 2022

Longfonds zet zich al ruim zestig jaar in voor een gezonder en gelukkiger leven voor mensen met een longziekte. Dat kunnen we doen dankzij de enorme hulp van vrijwilligers, donateurs, partners en onderzoekers!

bedankt 2022

Longonderzoek

In 2022 maakten we weer belangrijk wetenschappelijk longonderzoek mogelijk. Er zijn prachtige resultaten behaald! Ook zijn verschillende hoogleraren aangesteld met als specialisme 'de longen'. Dit versterkt, mede dankzij eerdere toekenningen van Longfonds, het longonderzoeksveld. Enkele hoogtepunten:

 • mini-long

  De mini-long: nieuwe resultaten

  Nieuwe inzichten in het onderzoek naar de mini-long volgen elkaar snel op. Zo is er dit jaar een nieuw type stamcel ontdekt die een belangrijke rol te speelt bij het herstel van kapotte longblaasjes.

  Lees meer
 • Reinoud Gosens

  Medicijn om longblaasjes te herstellen

  Prof. Reinoud Gosens ontdekte dit jaar dat twee geneesmiddelen cellen in de 'mini-long' laten groeien. Én dat sigarettenrook door het gebruik van die middelen geen schadelijk effect opleverde.

  Lees meer
Het Astma Actieplan helpt mensen hun klachten stabiel te houden

Astma Actieplan

Een mooi hoogtepunt was de ontwikkeling en lancering van het 'Astma Actieplan'. Dat is een handig hulpmiddel bij het stabiel houden van astmaklachten. Het helpt mensen met astma beslissen wat ze kunnen doen als hun astmaklachten erger worden. 

Meer over Astma Actieplan

Webinars

We zijn blij met het succes van de Longfonds-Webinars. Hiermee hebben we duizenden mensen met een longziekte het afgelopen jaar geïnformeerd en geïnspireerd!

Kijk ze hier terug
Webinar vaag aangepast bedankt 2022
Apotheker geeft medicijnen aan patiënt

Verantwoord wisselen van medicijnen

We zijn trots op de doorbraak die bereikt is over het 'verantwoord wisselen van medicijnen'. Longfonds was dit jaar intensief betrokken bij de werkafspraken die hierover zijn gemaakt, na jarenlange onderhandelingen. Dit voorkomt onnodige medicijnenwissels én gezondheidsproblemen!

Lees meer

Campagnes

En wat te denken van de succesvolle campagnes die we dit jaar lanceerden? We waarschuwden voor ongezonde lucht én de gevolgen hiervan voor kinderen.

Bekijk campagnevideo
astma mees
Doei tabaksindustrie

Doei Tabaksindustrie!

We lanceerden in november het platform ‘Doei Tabaksindustrie’. Met deze campagne van Longfonds, Hartstichting en KWF strijden we samen met jongeren voor een samenleving waarin de tabaksindustrie geen plek meer heeft. In 2022 hebben we nog veel meer mooie dingen bereikt! 

Bekijk onze rookvrije mijlpalen

Collecteopbrengst

Hét voorbeeld van gezamenlijk optrekken voor Longfonds: de jaarlijkse collecteweek in mei. Dit jaar werden onze verwachtingen wederom overtroffen met een geweldige opbrengst van 1.494.861 euro

We kijken met plezier terug op de collecteweek en willen iedereen die heeft bijgedragen nogmaals enorm bedanken!

Alles over de collecte
Collecte 2022 collectebussen blonde dames

COPD-risicotest

Als je COPD hebt is het belangrijk dit zo vroeg mogelijk te weten. Zo kun je erger voorkomen. We hebben ons in 2022 hard gemaakt voor vroege opsporing van COPD. Hiermee zijn veel mensen bereikt én door het invullen van de COPD-risicotest in actie gekomen.

 • COPD man hoest

  Doe de COPD-risicotest!

  Met de COPD-risicotest wordt een goede inschatting gegeven van je kans op COPD. Deze test geeft niet aan of je COPD hebt, maar meet wél of je een verhoogd risico op deze longziekte hebt.

  Lees meer
 • Chris Spaan

  De eerste klachten van...

  Bekijk de verhalen van Chris, Yolanda, Clifford en Miranda. Zij hebben COPD en vertellen over de eerste klachten die zij ervaarden, vóórdat ze de diagnose kregen.

  Bekijk de video's
 • Gezin in Landal

  Tips om je longen gezond te houden

  Gezonde longen zijn van levensbelang! Ze zorgen voor zuurstof zodat je hart blijft kloppen en je hersenen blijven werken. Deze tips helpen je je longen gezond te houden!

  Lees meer

Bedankt!

Kortom, genoeg om blij mee te zijn. Maar naast trots, zijn we ook dankbaar. Want zonder jullie: onze ambassadeurs, vrijwilligers, meedenkers, collectanten en donateurs geen mijlpalen of doorbraken. 

Daarom zeggen we met onderstaande video, op de valreep van het oude jaar en op de drempel van hopelijk een prachtig nieuw jaar:

Dank voor je steun in 2022!