Medicijn om longblaasjes te herstellen

Professor Reinoud Gosens werkt, samen met een internationaal team van toponderzoekers aan een antwoord op de vraag: waarom herstellen de longblaasjes bij mensen met COPD niet? De bevindingen uit dit onderzoek zijn gepubliceerd in het gerenommeerde wetenschappelijke blad Science Advances.

Reinoud Gosens

Het onderzoek van professor Reinoud Gosens (Rijksuniversiteit Groningen) en zijn team heet 'Op ontdekkingsreis naar de donkere kant van de long'. Als deze kant van de long dat geheim prijsgeeft, zijn we dichterbij de droom van talloze mensen met een longziekte: blijvend longherstel en geen benauwdheid meer.

Voorlopercellen

In de longen komen ‘voorlopercellen’ voor. Dat zijn cellen die op stamcellen lijken. Samen met andere longcellen zorgen ze voor herstel van longweefsel na schade. Bij mensen met COPD doen de groeifactoren die de voorlopercellen aanzetten tot herstel het niet goed genoeg. Daarom is het belangrijk dat er nieuwe geneesmiddelen komen die ervoor zorgen dat het longweefsel herstelt.

Ontdekking

Reinoud Gosens van de Rijksuniversiteit Groningen en zijn team maakten gebruik van gegevens uit eerder onderzoek, om erachter te komen hoe de genen in de longen van mensen met COPD zich gedragen. Hiermee konden ze op zoek gaan naar mogelijke geneesmiddelen die ze vervolgens hebben getest op een ‘mini-long’. Dit leverde interessante resultaten op. Want wat bleek: twee geneesmiddelen (prostaglandine E2 en prostaglandine I2) zorgden ervoor dat de cellen in de mini-long gingen groeien. Bovendien had sigarettenrook door het gebruik van de geneesmiddelen geen schadelijk effect op de voorlopercellen.

Beschikbaarheid

Deze onderzoeksresultaten zijn interessant omdat de twee geneesmiddelen al beschikbaar zijn. In de toekomst willen de onderzoekers vervolgonderzoek doen naar de werkzaamheid van deze geneesmiddelen bij mensen, vooral tijdens een COPD-longaanval. De resultaten uit dit vervolgonderzoek zullen eerst bekend moeten worden voordat de geneesmiddelen kunnen worden voorgeschreven. Longfonds steunt dit onderzoek.

Lees de publicatie in Science Advances