Doneer nu Gratis magazine

Prikkels vermijden

Als u astma heeft, zijn uw longen overgevoelig voor bepaalde stoffen. We noemen dat prikkels. De een krijgt het benauwd van huisstofmijt en huisdieren, de ander van pollen. Het is dus belangrijk om de prikkels waar u niet tegen kunt zoveel mogelijk te vermijden.

Huisstofmijt

Vaak zijn mensen met astma overgevoelig voor huisstofmijt. Die woont in elk huis. Met aanpassingen in uw huis kunt u uw klachten verminderen.

Huisdieren

Veel mensen met astma kunnen niet tegen huisdieren. Ze reageren allergisch op de huidschilfers van de dieren. Probeer contact met deze dieren te vermijden.

Geuren

Als u astma heeft, kunt u overgevoelig reageren op bepaalde geuren. Niet alleen parfum of deodorant, maar ook veel andere luchtjes kunnen klachten geven.

Rook

Voor veel mensen met astma is rook erg vervelend. Verschillende soorten rook kunnen prikkels zijn die uw klachten verergeren, zoals sigarettenrook of barbecue.

Het weer

Het weer kan invloed hebben op uw klachten, bijvoorbeeld koude of vochtige lucht. Als u weet welke type weer uw klachten erger maken, kunt u er iets aan doen.

Hooikoorts

Sommige mensen met astma hebben ook last van hooikoorts. Bij hooikoorts krijgt u extra last van uw longen, zodra grassen, pollen en bomen gaan bloeien.

Luchtvervuiling

Luchtvervuiling is slecht voor uw gezondheid. Het kan astma veroorzaken en klachten verergeren. Als de lucht tijdelijk erg vervuild is, heet dat smog.

Heeft u vragen? Wij helpen u graag.
Advieslijn
Voor persoonlijk advies bel: 0900 227 25 96 (€ 0,50 per gesprek)
of per e-mail
Ontmoet elkaar
Kom in uw buurt in contact met anderen met een longziekte.
Longforum
Deel uw ervaringen of stel uw vraag aan een longarts. Longforum.nl