Gezonde lucht is van levensbelang

Iedereen ademt luchtvervuiling in, ook mensen met longen die nu nog gezond zijn. Het veroorzaakt longziekten als astma en COPD of longkanker. En het verergert longziekten.

Dit kan en mag niet zo zijn. Wij maken ons sterk voor gezonde lucht. Zodat iedereen op een gezonde manier in gezonde lucht kan leven.

Kind stept

De lucht in Nederland is op de meeste plekken ongezond

Sommige mensen met een longziekte hebben zelfs zo veel last van ongezonde lucht, dat ze vluchten naar gezonde lucht. Bij kinderen schaadt ongezonde lucht de ontwikkeling van hun longen en hersenen, waar ze altijd last van houden. Luchtvervuiling veroorzaakt ook hart- en vaatziekten, dementie en vroeggeboorten.

Verstikkende cijfers in Nederland

 • 12.000

  mensen per jaar overlijden vroegtijdig door ongezonde lucht

 • 16.000

  mensen per jaar belanden met spoed in het ziekenhuis door luchtvervuiling

 • 750.000

  mensen met een longziekte hebben het regelmatig benauwd door luchtvervuiling

 • 80.000

  kinderen in de leeftijd t/m 18 jaar hebben in 2019 zorg gehad voor hun astma

Samen maken we de lucht in Nederland gezonder

Gelukkig kunnen we samen veel doen om de lucht gezonder te maken - zowel thuis als buiten. Zodat hopelijk wij, maar in elk geval onze kinderen, op een gezonde manier in gezonde lucht kunnen leven.

Bronnen van ongezonde lucht

Ongezonde lucht betekent dat je vervuilende stoffen inademt uit bijvoorbeeld verkeer of industrie, zoals fijnstof en ozon.

Veel stoffen zijn schadelijk voor de gezondheid. Luchtvervuiling buiten ontstaat door verkeer, industrie, landbouw, intensieve veeteelt, luchtvaart en scheepvaart. Ook houtkachels en open haarden vervuilen de lucht lokaal sterk. Luchtvervuiling binnen ontstaat door roken, houtkachels, kaarsen, koken en slechte ventilering. 

 • Koken pannen

  Binnenlucht

  Je brengt gemiddeld meer dan 20 uur van je tijd binnen door. In huis of werk of op school: in alle ruimtes is frisse lucht belangrijk. Helaas is de lucht binnen vaak ongezond. Je kunt er letterlijk doodziek van worden.

  Lees verder
 • schoorsteen

  Buitenlucht: houtstook

  Houtrook is ongezond: voor jezelf, voor je kinderen en voor je buren. We vinden dat overheden zowel landelijk als lokaal veel meer hun verantwoordelijkheid moeten nemen.

  Lees verder
 • Smog

  Wat veroorzaakt luchtvervuiling?

  Luchtvervuiling buiten ontstaat door verkeer, industrie, landbouw, intensieve veeteelt, luchtvaart en scheepvaart. Ook houtkachels en open haarden vervuilen de lucht lokaal sterk.

  Lees verder

Gratis LONGWIJZER

Ontvang nu 3x ons magazine met:
✔ ervaringen van anderen
✔ tips over omgaan met je ziekte
✔ ontwikkelingen in onderzoek

De verzending stopt automatisch.

Ja, ik wil LONGWIJZER ontvangen
Longwijzers