Wat kan ik doen?

De lucht in huis kun je zelf gezonder maken. Probeer jezelf zoveel mogelijk te beschermen tegen een ongezond binnenklimaat. Deze tips kunnen je hierbij helpen.

Kind tekent blij binnen

Het voorkomen en aanpakken van vocht en schimmels is heel belangrijk voor een gezonde lucht in huis. De beste tip hiervoor: ventileren en luchten. Heb je een longziekte of ben je allergisch voor pollen, huisdieren en huisstofmijt? In dat geval is het ook heel belangrijk om je huis te saneren, met name bij een huisstofmijtallergie.

Activiteiten in huis

Renate en Lisanne Bax, moeder en dochter

Vroeger hoorden we Lisanne piepen in bed, nu ademt ze rustig

Renate, moeder van Lisanne
Lees het verhaal van Renate en Lisanne
Boekje Gezonde lucht binnen

Wat kun je zelf doen?

De lucht in huis is vaak ongezonder dan je denkt. Je kunt er zelfs ziek van worden. Bestel gratis het boekje en lees hoe je zelf de lucht in huis gezonder kunt maken.

Bestel gratis het boekje

Werk

De lucht op je werkplek kan ook ongezond zijn. Dit heeft invloed op je gezondheid, concentratie en prestaties. Het leidt tot gemiddeld veertien procent meer ziekteverzuim.

Ventileren en luchten

De luchtkwaliteit kan minder prettig zijn omdat er vaak meerdere mensen voor langere tijd in een ruimte zijn. Daarom geldt ook op de werkplek: ventileer en lucht constant. 

Apparaten

Printers en computers kunnen verschillende schadelijke stoffen verspreiden. Plaats daarom alle printers en kopieerapparaten in een aparte ruimte waar goed wordt geventileerd.

School

Kinderen brengen een groot gedeelte van de dag door op school. Hun longen zijn nog in ontwikkeling en hierdoor zijn zij extra gevoelig voor ongezonde lucht binnen. In slecht geventileerde scholen is er twintig procent meer ziekteverzuim dan in scholen met een gezond binnenklimaat. Bovendien liggen de prestaties van de kinderen lager.

Ventilatie en schoonmaak

Scholen ventileren vaak niet voldoende. Dit is juist in klaslokalen heel belangrijk, omdat er veel kinderen voor langere tijd in een ruimte zijn. Bovendien is onvoldoende schoonmaak een veelvoorkomend probleem.

GGD

Je kunt de directeur aanspreken als je je zorgen maakt over de luchtkwaliteit in het schoolgebouw. De directeur kan maatregelen nemen en bijvoorbeeld een advies op maat aanvragen bij de GGD. Sommige GGD’s hebben zelf een Gezonde School-adviseur.

Annette Waaijer Longverpleegkundige

Het belangrijkste is om vocht en schimmels te voorkomen of aan te pakken. Dit doe je door 24 uur per dag te ventileren.

Longverpleegkundige Annette Waaijer

Meer over ongezonde lucht

  • Ongezonde lucht binnen

    De luchtkwaliteit heeft invloed op je gezondheid, vooral van je longen. De lucht binnen is vaak vervuild en kan leiden tot allerlei gezondheidsklachten.

    Lees verder
  • Wat adem ik in?

    De ongezonde lucht binnen kan bestaan uit een mengsel van stoffen, zoals CO2, vocht en schimmels, fijnstof, vluchtige organische stoffen en koolstofmonoxide.

    Lees verder
  • Huisstofmijt

    De huisstofmijt woont in elk huis, het maakt niet uit hoe vaak je het schoonmaakt. Door je huis aan te passen kunnen je klachten wél verminderen.

    Lees verder

Ga (terug) naar de campagnepagina 'Voorkom astma bij kinderen'

Voorkom astma bij kinderen

Longfonds wil dat geen enkel kind meer astma krijgt. Daarom halen we zo veel mogelijk geld op om wetenschappelijk onderzoek naar astma te versnellen.

Doneer nu
Emran, voorkom astma bij kinderen