Geuren

Mensen met astma zijn soms overgevoelig voor bepaalde geuren. Zo kan een ‘lekker luchtje’ plotseling voor klachten zorgen. Zelfs als iemand uren geleden parfum heeft opgespoten, kun je daar nog last van hebben. Dit geldt niet alleen voor parfum of deodorant. Ook andere luchtjes kunnen klachten geven. De klachten verschillen per persoon en zijn niet bij iedereen even erg.

Parfum

Veelvoorkomende klachten zijn:

  • verstopte neus
  • hoesten
  • niezen
  • kriebel in de keel
  • jeukende ogen
  • benauwdheid

Verschillende geuren

Naast parfum en deodorant kunnen ook geuren door koken, schoonmaken of klussen in huis een allergische reactie geven (prikkel). Erg lastig, maar je kunt er soms wel iets aan doen. Zet bijvoorbeeld bij het koken altijd de afzuigkap aan of een raam open. De geuren blijven dan minder lang hangen. Heb je last van geuren van schoonmaakmiddelen of verf? Probeer dan zoveel mogelijk de ramen open te zetten of even uit huis te zijn. Als je astma hebt kan het je helpen om 24 uur per dag e huis te luchten. Dit doet je door bijvoorbeeld de ventilatieroosters open te zetten, of een raam op een kier. Gebruik ook liever geen geurkaarsen.

Houd klachten stabiel met het persoonlijk Astma Actieplan

Het persoonlijk Astma Actieplan is een hulpmiddel om je astma onder controle te houden of krijgen. Dit plan helpt je beslissen wanneer en wat je kunt doen als je astmaklachten erger worden. Je vult het samen met je zorgverlener in.

Bestel hier het Astma Actieplan

Parfumvrije producten

Kies bij overgevoeligheid voor geuren voor producten zonder parfum. Er zijn tegenwoordig steeds meer producten zonder parfum te koop. Denk aan deodorant, lotions, (af)wasmiddel, schoonmaakmiddelen en wasverzachter. Kun je ze in de winkel niet vinden? Kijk dan eens in allergiewinkels op internet.

Informeer je omgeving

Het is soms misschien moeilijk, maar probeer je omgeving te vertellen waar je precies last van hebt. Zo kunnen anderen rekening met je houden. Meestal hebben mensen uit je omgeving wel begrip voor de situatie. Je familie en vrienden helpen jou zo een allergische reactie te voorkomen. Kom je vaak in een ruimte waar je last heeft van de geur? Vraag hen dan af te zien van gebruik van geurtjes. Als je dat lastig vindt, gebruik dan de onderstaande voorbeeldbrief en pas het aan voor jouw situatie.

Overleg met je huisarts of je medicijnen nodig hebt die de allergische reactie kunnen remmen als je er toch last van krijgt. Want je kunt niet altijd bepaalde geuren vermijden.

Gratis LONGWIJZER

Ontvang nu 3x ons magazine met:
✔ ervaringen van anderen
✔ tips over omgaan met je ziekte
✔ ontwikkelingen in onderzoek

De verzending stopt automatisch.

Ja, ik wil LONGWIJZER ontvangen
Longwijzers