Rook

Rook is erg vervelend voor de meeste mensen met astma. Het gaat hierbij niet alleen om sigarettenrook. Verschillende soorten rook kunnen prikkels zijn die je astmaklachten erger maken. Wat kun je ertegen doen?

Sigaret

Roken en meeroken

Roken bij astma maakt je klachten erger. Bovendien werken je medicijnen minder goed als je rookt. Dat geldt net zo goed voor meeroken. Je krijgt dan ook rook binnen. Sigarettenrook geeft bovendien rookdeeltjes af die blijven hangen in kleding en meubels. Het is dus belangrijk dat er in je directe omgeving niet wordt gerookt. Ook niet met een raam open. Luchten nadat er binnen is gerookt heeft weinig zin.

Andere soorten rook

Naast sigarettenrook kun je last hebben van de rook van een open haard of zelfs kaarsen. Erg gezellig in huis, maar als je er benauwd van wordt is het beter om ze niet te gebruiken. Je kunt ook klachten krijgen door:

  • wierook
  • kampvuur
  • vuurkorf
  • barbecue

Bij feesten of verjaardagen kun je in aanraking komen met dit soort rook. Als je daarheen gaat, blijf dan uit de buurt van de rookbron. Kijk bij een barbecue of vuurkorf waar de wind vandaan komt. Gebruik zelf eventueel een gas- of elektrische barbecue.

Het is verstandig om zo kort mogelijk in een rokerige omgeving te zijn. Neem een douche als je thuiskomt, om zo de rookdeeltjes uit je haren te wassen. Heb je voortdurend last van één rookbron bij jou in de buurt, zoals een vuurkorf of houtkachel? Dan kun je je gemeente vragen om een oplossing.

Lees meer over houtrook

Informeer je omgeving

Het is soms misschien moeilijk, maar probeer je omgeving te vertellen waar je precies last van hebt. Zo kunnen anderen rekening met je houden. Meestal hebben mensen uit je omgeving wel begrip voor de situatie. Je familie en vrienden helpen jou zo een allergische reactie te voorkomen. Overleg met je huisarts of je medicijnen nodig heeft die de allergische reactie kunnen remmen als je er toch last van krijgt.

Het Longforum is het online platform voor iedereen met een longziekte. Hier kun je ervaringen uitwisselen met andere mensen met astma. Je kunt er terecht voor al je vragen, tips en oproepen over astma, COPD en zeldzame longziekten. Op het Longforum kun je bijvoorbeeld vragen stellen aan een longarts. Je blijft op de hoogte van onderzoeken over COPD. Er staan bijna dagelijks nieuwe berichten op het Longforum.

Praat mee op Longforum

Deel je ervaringen over astma.

Naar longforum.nl

Gratis LONGWIJZER

Ontvang nu 3x ons magazine met:
✔ ervaringen van anderen
✔ tips over omgaan met je ziekte
✔ ontwikkelingen in onderzoek

De verzending stopt automatisch.

Ja, ik wil LONGWIJZER ontvangen
Longwijzers