Word lidDoe de test
Door mijn conditie op peil te houden heb ik minder last van mijn klachten Erwin Willemse, heeft alpha-1

Wat is alpha-1?

Alpha-1 is een zeldzame, erfelijke ziekte. Alpha-1 veroorzaakt op haar beurt verschillende andere ziektes, waaronder de chronische longziekte COPD.

Alpha-1 is de afkorting van alpha-1 antitrypsine deficiëntie, een ingewikkelde ziektenaam die ook wel eens als AAT of AAD wordt omschreven. Bij alpha-1 is er een tekort aan een bepaald eiwit, dat ons beschermt tegen schadelijke enzymen.

Het eiwit heet alpha-1 antitrypsine en wordt bij gezonde mensen aangemaakt in de lever. Als u de ziekte alpha-1 heeft, kan de lever dit eiwit niet voldoende produceren. Daardoor is het lichaam niet genoeg beschermd tegen enzymen, die vervolgens weefsels van organen kunnen beschadigen.

Alpha-1 en COPD

Bij de meeste mensen met alpha-1 zitten die beschadigingen in de longen. Alpha-1 is dan de veroorzaker van COPD. COPD is de verzamelnaam van de twee chronische longziekten longemfyseem en chronische bronchitis. Bij longemfyseem gaan er steeds meer longblaasjes verloren. Longblaasjes zorgen ervoor dat we voldoende zuurstof kunnen opnemen en afvalstoffen (koolstofdioxide) weer uitademen. Ze zijn dus erg belangrijk voor onze ademhaling. Hoe minder longblaasjes er zijn, hoe moeilijker het wordt om te ademen. Mensen met longemfyseem zijn dan ook vaak benauwd en hoesten veel. Dat geldt ook als u chronische bronchitis heeft. Bij deze longziekte zijn de bronchiën (de vertakkingen van de luchtpijp) in de longen steeds ontstoken. Daardoor maken ze meer slijm aan en is ademhalen moeilijker.

VERSCHILLENDE ZIEKTEN

Alpha-1 kan, naast COPD, verschillende anderen ziekten veroorzaken. Zo hebben sommigen door alpha-1 een leverziekte of een huidziekte. Hoewel alpha-1 een aangeboren ziekte is, kan het zijn dat u er pas op latere leeftijd last van krijgt.

 
CIJFERS OVER ALPHA-1

Alpha-1 is een zeldzame ziekte. Bij ongeveer 700 Nederlanders is de diagnose gesteld, maar waarschijnlijk lopen er veel mensen met alpha-1 rond die niet weten dat zij de ziekte hebben. De schatting is dat tussen de 5000 en 10.000 Nederlanders lijden aan alpha-1. De ziekte is niet te genezen, maar de gevolgen  zijn wel te behandelen met medicijnen.

COPD risicotest
COPD risicotest

COPD is een ongeneeslijke ziekte waarbij de longen steeds verder achteruit gaan. 300.000 mensen hebben groot risico op COPD, zonder dat ze het zelf weten. Doe hier de test, dan ziet u meteen of u risico loopt op COPD. Als u erop tijd bij bent, zou u erger kunnen voorkomen. Invullen kost u slechts 1 minuut.

Doe de test
Gratis nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws over:

  • behandeling van longziekten
  • werk van het Longfonds
  • ontwikkelingen in onderzoek
  • tips om uw longen gezond te houden
Aanmelden
Heeft u vragen? Wij helpen u graag.
Advieslijn
Voor persoonlijk advies bel: 0900 227 25 96 (€ 0,50 per gesprek)
of per e-mail
Ontmoet elkaar
Kom in uw buurt in contact met anderen met een longziekte.
Longforum
Deel uw ervaringen of stel uw vraag aan een longarts. Longforum.nl