Doneer nu Gratis magazine
Erwin Willemse, heeft alpha-1 Door mijn conditie op peil te houden heb ik minder last van mijn klachten

Wat is alpha-1?

Alpha-1 is een zeldzame, erfelijke ziekte. Alpha-1 veroorzaakt op haar beurt verschillende andere ziektes, waaronder de chronische longziekte COPD.

Alpha-1 is de afkorting van alpha-1 antitrypsine deficiëntie, een ingewikkelde ziektenaam die ook wel eens als AAT of AAD wordt omschreven. Bij alpha-1 is er een tekort aan een bepaald eiwit, dat ons beschermt tegen schadelijke enzymen.

Het eiwit heet alpha-1 antitrypsine en wordt bij gezonde mensen aangemaakt in de lever. Als u de ziekte alpha-1 heeft, kan de lever dit eiwit niet voldoende produceren. Daardoor is het lichaam niet genoeg beschermd tegen enzymen, die vervolgens weefsels van organen kunnen beschadigen.

Alpha-1 en COPD

Bij de meeste mensen met alpha-1 zitten die beschadigingen in de longen. Alpha-1 is dan de veroorzaker van COPD. COPD is de verzamelnaam van de twee chronische longziekten longemfyseem en chronische bronchitis. Bij longemfyseem gaan er steeds meer longblaasjes verloren. Longblaasjes zorgen ervoor dat we voldoende zuurstof kunnen opnemen en afvalstoffen (koolstofdioxide) weer uitademen. Ze zijn dus erg belangrijk voor onze ademhaling. Hoe minder longblaasjes er zijn, hoe moeilijker het wordt om te ademen. Mensen met longemfyseem zijn dan ook vaak benauwd en hoesten veel. Dat geldt ook als u chronische bronchitis heeft. Bij deze longziekte zijn de bronchiën (de vertakkingen van de luchtpijp) in de longen steeds ontstoken. Daardoor maken ze meer slijm aan en is ademhalen moeilijker.

COPD risicotest

Veel mensen hebben een groot risico op COPD, zonder dat ze het zelf weten. Doe gratis de test en zie meteen of u risico loopt op COPD. Invullen kost u slechts 1 minuut.

Doe de COPD test
Heeft u vragen? Wij helpen u graag.
Advieslijn
Voor persoonlijk advies bel: 0900 227 25 96 (€ 0,50 per gesprek)
of per e-mail
Ontmoet elkaar
Kom in uw buurt in contact met anderen met een longziekte.
Longforum
Deel uw ervaringen of stel uw vraag aan een longarts. Longforum.nl