Word lidDoe de test
Door mijn conditie op peil te houden heb ik minder last van mijn klachten Erwin Willemse, heeft alpha-1

Oorzaken van alpha-1

Alpha-1 is een aangeboren ziekte, die tot beschadigingen van de longen en andere organen leidt. Wat is nu precies de oorzaak van alpha-1?

Alpha-1 is een erfelijke ziekte, die je dus niet zomaar kunt krijgen. Alleen als alpha-1 in de familie zit, bestaat er een kans op de ziekte. Sommige mensen dragen het gen dat alpha-1 veroorzaakt bij zich, zonder dat zij er zelf ziek van zijn of weet van hebben. Als een echtpaar dit gen allebei bezit, is de kans 25% dat hun kindje alpha-1 krijgt. De kans dat het kind alleen drager wordt van het gen en zelf dus niet ziek is, is 50%. Tot slot is er nog een kans van 25% dat het kind gezond is en ook geen drager wordt van het gen.

ALTIJD ANDERS

Bij de erfelijkheid van alpha-1 maakt het niet uit of u een man of een vrouw bent. In principe hebben beide geslachten evenveel kans op de ziekte als de ouders drager zijn van het gen of allebei zelf alpha-1 hebben. Wel verschilt het van persoon tot persoon hoe en wanneer de symptomen van alpha-1 aan het licht komen. Dat kan al bij de geboorte zijn, maar ook pas rond het veertigste levensjaar. Het is tegenwoordig mogelijk om voor de geboorte van een kind te testen of hij of zij alpha-1 heeft.

Gratis nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws over:

  • behandeling van longziekten
  • werk van het Longfonds
  • ontwikkelingen in onderzoek
  • tips om uw longen gezond te houden
Aanmelden
Heeft u vragen? Wij helpen u graag.
Advieslijn
Voor persoonlijk advies bel: 0900 227 25 96 (€ 0,50 per gesprek)
of per e-mail
Ontmoet elkaar
Kom in uw buurt in contact met anderen met een longziekte.
Longforum
Deel uw ervaringen of stel uw vraag aan een longarts. Longforum.nl