Doe de testBestel gratis
Er is niets leuks aan ziek zijn, maar ik heb er wel mijn kracht door leren kennen Bert Kuipers, heeft sarcoïdose

Wat is sarcoïdose?

De ziekte sarcoïdose heet ook wel de ziekte van Besnier Boeck (Schaumann) en is zeldzaam. Sarcoïdose kan zich op verschillende manieren uiten en is meestal niet levensbedreigend.

Sarcoïdose is een ziekte waarbij er vaak onverwacht ontstekingen ontstaan in organen en weefsels van ons lichaam. Bij zo’n ontsteking worden er veel afweercellen aangemaakt (witte bloedlichaampjes), die zich ophopen. Zo’n ophoping noemen we een granuloom. Bij de meeste mensen met sarcoïdose verdwijnen de granulomen vanzelf, soms zonder dat ze er überhaupt iets van hebben gemerkt. Andere patiënten blijven echter zitten met de granulomen. Dit brengt het functioneren van organen in gevaar. Ook het littekenweefsel dat soms op de plaats van de granulomen ontstaat, is schadelijk voor organen en weefsels.

Longen

Sarcoïdose kan voorkomen in het hele lichaam. De longen zijn een plek waar de ziekte vaak voorkomt, net als in de lymfeklieren, ogen of gewrichten. De gevaarlijkste plaatsen zijn het hart en het zenuwstelsel. Van de mensen bij wie sarcoïdose is vastgesteld, hebben er negen van de tien last van de ziekte in de longen. Bij sarcoïdose in de longen raakt het longweefsel langzaam vol met littekens, waardoor de longen na verloop van tijd blijvend beschadigd raken. Op longfoto’s ziet deze ernstige vorm eruit als een patroon van streepjes en vlekjes, meestal in het midden van de longen.

GEVOLG VAN SARCOÏDOSE

Het gevolg van sarcoïdose in de longen zijn vaak klachten zoals benauwdheid en hoesten. Het kan ook zijn dat uw longfunctie door de ziekte achteruit gaat. Als er sprake is van een acute vorm van sarcoïdose, beginnen de klachten vaak hevig. Bij een sluipende vorm beginnen de symptomen juist geleidelijk. Er is een behandeling met medicijnen mogelijk, al verdwijnt de ziekte bij de helft van de patiënten vaak binnen drie jaar vanzelf. Sarcoïdose kan later weer terugkomen.

 
CIJFERS

In Nederland hebben naar schatting tussen de 5000 en 8000 mensen de diagnose sarcoïdose. De ziekte komt het meest voor bij mensen tussen de 20 en 40 jaar oud, even vaak bij mannen als bij vrouwen. Bij zeven op de tien patiënten gaat de ziekte binnen twee jaar weer over. Bij de overige drie op de tien is blijvende schade aan de longen ontstaan en noemen we sarcoïdose een chronische ziekte.

LONGZIEKTEN DE WERELD UIT!

Het Longfonds zet zich in voor een wereld zonder longziekten. Daarom investeren we in wetenschappelijk onderzoek. Onze dromen? Een vaccin tegen astma, kapotte longen repareren en een betere behandeling voor ernstige longziekten. Want gezonde longen zijn van levensbelang.  

Helpt u mee?

Gratis nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws over:

  • behandeling van longziekten
  • werk van het Longfonds
  • ontwikkelingen in onderzoek
  • tips om uw longen gezond te houden
Aanmelden
Heeft u vragen? Wij helpen u graag.
Advieslijn
Voor persoonlijk advies bel: 0900 227 25 96 (€ 0,50 per gesprek)
of per e-mail
Ontmoet elkaar
Kom in uw buurt in contact met anderen met een longziekte.
Longforum
Deel uw ervaringen of stel uw vraag aan een longarts. Longforum.nl