Oorzaak van sarcoïdose

Omdat sarcoïdose niet zoveel voorkomt, zijn onderzoekers er nog niet helemaal uit hoe het precies met deze ziekte zit. Zo zoeken ze bijvoorbeeld nog naar de exacte oorzaak van sarcoïdose.

Bert Kuipers

Er is steeds meer bekend over sarcoïdose, de gevolgen en de behandeling van ervan. Over de oorzaak van sarcoïdose twijfelen wetenschappers nog. Waarom de spontane ontstekingen in de weefsels of organen ontstaan, is nog een raadsel. Dat geldt ook voor het ontstaan van de ophopingen van witte bloedcellen (granulomen), die het afweersysteem van ons lichaam aanmaakt bij ontstekingen. Het lijkt erop dat bepaalde genen een rol spelen, maar ook factoren van buitenaf. hier wordt nog onderzoek naar gedaan.

Onderzoekers uit verschillende landen werken nauw samen om meer over sarcoïdose te weten te komen. Omdat de ziekte overal ter wereld zeldzaam is, bundelen zij op deze manier hun krachten. Het zal nog even duren, maar zodra de oorzaak van sarcoïdose bekend is kan er een (nog) betere behandeling worden ontwikkeld.

Gratis nieuwsbrief

Wil je digitaal op de hoogte blijven van het laatste nieuws over longonderzoek? En weten hoe je kunt omgaan met je longziekte? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief. 

Aanmelden

Meer over sarcoïdose

  • Genezen

    De klachten zijn vervelend, maar in de meeste gevallen gaat sarcoïdose vanzelf over.

    Lees verder
  • Anderen

    Als je sarcoïdose hebt, kun je het fijn vinden om te praten met anderen die deze ziekte hebben.

    Lees verder

Gratis nieuwsbrief

✔ Alles over behandeling van longziekten
✔ Nieuws over het werk van Longfonds
✔ Laatste ontwikkelingen in onderzoek
✔ Tips om je longen gezond te houden

Ruim 100.000 mensen gingen je voor!

Stuur mij nieuws en tips
E-nose