Symptomen van sarcoïdose

Sarcoïdose kan in verschillende organen en weefsels voorkomen. Daarom zijn er ook veel verschillende symptomen. Wij beschrijven de symptomen van de ziekte in de longen.

Bert Kuipers

Bij een acute vorm van sarcoïdose beginnen de klachten vaak hevig. Bij een sluipende vorm beginnen de symptomen juist geleidelijk. Als sarcoïdose plotseling de kop opsteekt, kun je je grieperig voelen. Symptomen van sarcoïdose zijn dan onder andere: koorts, vermoeidheid, lusteloosheid, pijnlijke gewrichten en typische huidafwijkingen op de onderbenen en/of onderarmen. Dit zijn paarsrode vlekken en zwellingen, die we erythema nodosum noemen.

Is de ziekte al langer stilletjes aanwezig, dan kun je last hebben van pijn op de borst, benauwdheid of kortademigheid en een vervelende prikkelhoest, vooral bij inspanning. Sommige mensen hebben last van gewichtsverlies. De symptomen van sarcoïdose kunnen komen en gaan, omdat het verloop van de ziekte over het algemeen grillig is.

Ver stadium

Als sarcoïdose in een ver gevorderd stadium is, bevinden zich talloze littekentjes in het weefsel van de longen. Hierdoor kun je last krijgen van allerlei longklachten en een kleinere longinhoud. De longinhoud is de hoeveelheid lucht die een mens kan in- en uitademen. Door een kleinere longinhoud raak je sneller buiten adem of moet je naar adem happen (kortademigheid). Ook de longfunctie (hoe goed de longen werken) kan bij ernstige sarcoïdose achteruitgaan.

Omgaan met energie

Moe zijn en minder energie hebben: voor veel mensen met een longziekte is dit herkenbaar en lastig om mee om te gaan. Hoe zorg je dat je genoeg energie overhoudt voor leuke dingen?  

Bestel gratis het boekje met tips

Meer over sarcoïdose

 • Oorzaak

  Sarcoïdose komt niet veel voor. Ook is nog niet alles over de ziekte bekend, zoals de oorzaak.

  Lees verder
 • Genezen

  De klachten zijn vervelend, maar in de meeste gevallen gaat sarcoïdose vanzelf over.

  Lees verder
 • Anderen

  Als je sarcoïdose hebt, kun je het fijn vinden om te praten met anderen die deze ziekte hebben.

  Lees verder