Genezen van sarcoïdose

De klachten bij sarcoïdose zijn vervelend, maar in veel gevallen niet blijvend. Hoe spontaner de ziekte is ontstaan, hoe stabieler het verloop meestal is. Als sarcoïdose sluimerend en geleidelijk ontstaat, bestaat de kans dat het verloop minder gunstig is.

Bert Kuipers

In sommige gevallen raken de longen blijvend beschadigd door sarcoïdose, maar bij de meeste mensen verdwijnt sarcoïdose vanzelf. Meestal is dit binnen drie jaar na het begin van de ziekte. Soms komt de ziekte helaas wel weer terug. Maar een klein percentage van de mensen overlijdt aan de ziekte.

Medicijnen

De longarts zal je begeleiden tijdens het ziekte- en behandelproces. Omdat sarcoïdose in veel gevallen vanzelf verdwijnt, is het meestal alleen maar nodig om regelmatig op controle te komen. Zo kan de arts in de gaten houden hoe het met de zieke organen is. Als de ziekte vergevorderd of heel hevig is, kan de arts ervoor kiezen je toch met medicijnen te behandelen. Meestal zijn dat ontstekingsonderdrukkende en ontstekingsremmende medicijnen. Deze kunnen helpen om te genezen van sarcoïdose als dit niet vanzelf lijkt te gaan.

Longziekten de wereld uit

Longfonds zet zich in voor een wereld zonder longziekten. Daarom investeren we in wetenschappelijk onderzoek. Onze dromen? Een vaccin tegen astma, kapotte longen repareren en een betere behandeling voor ernstige longziekten.

Ja, ik help mee!

Meer over sarcoïdose

  • Oorzaak

    Sarcoïdose komt niet veel voor. Ook is nog niet alles over de ziekte bekend, zoals de oorzaak.

    Lees verder
  • Anderen

    Als je sarcoïdose hebt, kun je het fijn vinden om te praten met anderen die deze ziekte hebben.

    Lees verder

Gratis nieuwsbrief

✔ Alles over behandeling van longziekten
✔ Laatste ontwikkelingen in onderzoek
✔ Tips om je longen gezond te houden

Ruim 100.000 mensen gingen je voor!

Stuur mij nieuws en tips
E-nose