Doneer nu Gratis magazine
Longmedicijnen, wat doen ze? - Duur: 01:40 Bekijk wat medicijnen in de longen doen.

Medicatie bij COPD

Medicatie is erg belangrijk bij de behandeling van COPD. De meeste mensen met COPD gebruiken medicijnen. Ze helpen om uw klachten te verminderen en vertragen het verloop van de ziekte.

Er zijn helaas geen medicijnen die COPD kunnen genezen. Maar er zijn wel medicijnen waarmee u zich minder benauwd voelt en waardoor u minder hoest. Medicijnen zorgen ervoor dat uw longfunctie verbetert. Ze maken de kans kleiner dat uw klachten opeens erger worden.

Goed inhaleren

De meeste mensen met COPD gebruiken luchtwegverwijders en ontstekingsremmers. Dit zijn bijna altijd medicijnen die u inademt via een inhalator, ook wel puffer genoemd. Het is belangrijk dat u op de juiste manier inhaleert. Dan komen uw medicijnen op de goede plaats in uw longen en hebben zij het meeste effect. Helaas gaat het nog vaak mis.

Om u te helpen goed te inhaleren zijn er gebruiksaanwijzingen ontwikkeld samen met patiënten. U vindt ze op inhalatorgebruik.nl. U kunt ze downloaden en uitprinten en meenenem naar uw arts of verpleegkundige.  Ook is het belangrijk dat uw arts of verpleegkundige jaarlijks controleert of u nog op de juiste manier inhaleert.

Pas toen ik bij mijn gevoel kwam, kon ik mijn longziekte accepteren
Toos Duineveld, heeft COPD
Lees meer persoonlijke verhalen in ons magazine LONGWIJZER
Ontstekingsremmers

Mensen met COPD kunnen ontstekingen in de longen hebben. Soms zal de arts u dan een puffer met een ontstekingsremmer voorschrijven. Het duurt een aantal weken voordat ontstekingsremmers goed gaan werken. Het is belangrijk om deze medicijnen te gebruiken zoals uw arts dit voorschrijft. Ontstekingsremmers zijn namelijk onderhoudsmedicijnen en moeten voor langere tijd en op de juiste manier gebruikt worden. Ook als uw klachten minder lijken. Het is belangrijk dat u eenmaal per jaar bij uw huisarts, longarts of longverpleegkundige laat controleren of u nog op de juiste manier inhaleert en of uw medicijnen nog bij u passen.

Overige medicijnen bij COPD

Heeft u naast COPD veel last van allergische reacties? Dan kan uw arts medicijnen voorschrijven die dat onderdrukken. Het kan dan een puffer zijn, maar ook tabletten of een neusspray.

Soms moet u de ontstekingsremmers en luchtwegverwijders naast elkaar gebruiken, of in de vorm van een combinatiemedicijn. Het komt voor dat u antibiotica of een prednisonkuur nodig heeft om infecties in de longen te bestrijden. Als u COPD heeft, krijgt u elk jaar een oproep voor de griepprik. Ook kan uw arts u slijmverdunners voorschrijven, deze worden niet vergoed door uw zorgverzekering.

Tips

De medicijnen bij COPD werken pas echt optimaal als u niet rookt en voldoende beweegt. Daardoor komen de longen in een betere conditie en werken uw medicijnen beter.

Heeft u vragen? Wij helpen u graag.
Advieslijn
Voor persoonlijk advies bel: 0900 227 25 96 (€ 0,50 per gesprek)
of per e-mail
Ontmoet elkaar
Kom in uw buurt in contact met anderen met een longziekte.
Longforum
Deel uw ervaringen of stel uw vraag aan een longarts. Longforum.nl