Zeker van je zorg: vergoeding medicijnen

De meeste medicijnen worden vergoed vanuit de basisverzekering. Medicijnen die niet op de lijst van het Geneesmiddelenvergoedingensysteem (GVS) staan, worden niet vergoed, deze kunnen soms wel uit een aanvullende verzekering (gedeeltelijk) vergoed worden. Als je op medicijnkosten.nl de naam van jouw medicijn intypt lees je of het vergoed wordt en of er voor deze medicijnen een wettelijke eigen bijdrage moet worden betaald.

Zorgverzekering, spaarvarken en stethoscoop

Vergoeding merk medicijn

Welk merk (long-)medicijn je vergoed krijgt, hangt af van het medicijnbeleid van jouw zorgverzekeraar. Lees hier welk beleid jouw zorgverzekeraar voert voor longmedicijnen.

Eigen bijdrage max. €250

Voor een medicijn dat meer kost dan de maximale vergoeding in de basisverzekering, moet je bijbetalen. Vanaf 2020 bedraagt de eigen bijdrage voor medicijnen maximaal € 250,- per jaar. Deze eigen bijdrage hoeft niet meer aan de balie in de apotheek betaald te worden. De apotheker stuurt de rekening naar de zorgverzekeraar en informeert je hierover. De zorgverzekeraar int de eigen bijdrage later bij je, meestal na een paar maanden.

Denk je dat je medicijnen nodig zult hebben die niet zijn opgenomen in de GVS lijst en medicijnen waarvoor je moet bijbetalen? Dan kun je een aanvullende verzekering afsluiten. Informeer hiernaar bij Heilbron of bij jouw zorgverzekeraar.

Eigen risico

De kosten die de apotheker voor jouw medicijnen bij je zorgverzekeraar in rekening brengt, tellen bijna altijd mee voor je eigen risico. Het verplichte eigen risico bedraagt net als vorige jaren € 385,- per jaar. Dat wil zeggen dat alleen zorgkosten vanaf € 385,- vergoed worden. Let op: sommige verzekeraars, zoals VGZ, brengen voorkeursmedicijnen (bepaalde goedkope medicijnen) niet ten laste van het eigen risico.

Allergeentherapie (immunotherapie)

Alleen geregistreerde allergeentherapie wordt vergoed. Of jouw medicijn geregistreerd is, kun je controleren op de website medicijnkosten.nl. Alleen wanneer behandeling met een geregistreerd middel niet mogelijk is, kan een niet-geregistreerd middel worden vergoed.

Gratis adviesgesprek

Voor advies op maat in jouw situatie, kun je contact opnemen met Alpina (voorheen Heilbron) via 088 – 121 02 12. Of stuur een mail naar: longfonds@alpina.nl.

Lees meer

Meer lezen over je zorgverzekering?

Lees op onze overzichtspagina de informatie die je nodig hebt.

Ga terug naar de overzichtspagina
Zorgverzekering, spaarvarken en stethoscoop