Zeker van je medicijn

Als je op medicijnkosten.nl de naam van jouw medicijn intypt lees je of het vergoed wordt en of er voor dit medicijn een wettelijke eigen bijdrage moet worden betaald.

Zorgverzekering, spaarvarken en stethoscoop

Kosten en vergoedingen

Als je medicijn is opgenomen in het Geneesmiddelen Vergoedingen Systeem (GVS), wordt je medicijn vergoed vanuit de basisverzekering. Je moet hier meestal eigen risico voor betalen. Voor sommige medicijnen geldt daarbij ook nog een extra eigen bijdrage. Bekijk op www.medicijnkosten.nl voor welke medicijnen dit geldt.  

Terhandstelling 

Behalve het medicijn zelf, wordt ook de uitgifte van het medicijn in rekening gebracht. Je krijgt namelijk uitleg hoe het medicijn moet worden toegediend. Dit noemen we de ‘terhandstellingskosten’. Terhandstellingskosten worden altijd in rekening gebracht en vallen ook onder je eigen risico. De kosten hiervoor lopen uiteen, zoals je leest op medicijnkosten.nl.  

Eigen bijdrage max. € 250 

Voor een medicijn dat meer kost dan de maximale vergoeding in de basisverzekering, moet je bijbetalen. Ook in 2024 bedraagt de eigen bijdrage voor medicijnen maximaal € 250,- per jaar. Deze eigen bijdrage hoeft niet meer aan de balie in de apotheek betaald te worden. De apotheker stuurt de rekening naar de zorgverzekeraar en informeert je hierover. De zorgverzekeraar int de eigen bijdrage later bij je, meestal na een paar maanden. 

De eigen bijdrage kan worden vergoed vanuit je aanvullende zorgverzekering. In sommige aanvullende verzekeringen is ook een vergoeding opgenomen voor medicijnen die niet voorkomen in het GVS. 

Eigen risico 

De kosten die de apotheker voor jouw medicijnen bij je zorgverzekeraar in rekening brengt, tellen bijna altijd mee voor je eigen risico. Het verplichte eigen risico bedraagt net als vorige jaren € 385,- per jaar. Dat wil zeggen dat alleen zorgkosten vanaf € 385,- vergoed worden.  

Let op: sommige verzekeraars brengen voorkeursmedicijnen niet ten laste van het eigen risico. Je  betaalt wel eigen risico voor de dienstverlening van de apotheek.  

Goed om te weten:  

  • Heeft je apotheker een contract met je zorgverzekeraar? Zo nee, dan worden niet altijd al je medicijnkosten vergoed. Controleer dus altijd voor het einde van het jaar het beleid van je zorgverzekeraar! 
  • Het bedrag dat je bij de apotheek betaalt, bestaat uit de kosten van het medicijn en een vergoeding voor de dienstverlening van de apotheek. Deze bedragen spreken zorgverzekeraars en apothekers samen af. De prijs van een medicijn kan hierdoor verschillen per apotheek, zorgverzekeraar en zorgpolis. Lees meer op rijksoverheid.nl.

Denk je dat je...

... medicijnen nodig zult hebben die niet zijn opgenomen in de GVS lijst? Of medicijnen waarvoor je moet bijbetalen? Dan kun je een aanvullende verzekering afsluiten.

Informeer hiernaar bij Alpina of bij jouw zorgverzekeraar

Een ander merk medicijn

Je krijgt soms een ander merk medicijn dan je gewend bent. Zorgverzekeraars hebben verschillende soorten medicijnbeleid. Je zorgverzekeraar kan je medicijnen ‘gewoon’ vergoeden, of ‘beperkt’ vergoeden. ‘Beperkt’ vergoeden betekent dat je soms een ander merk medicijn meekrijgt dan je gewend bent. Er zijn vier mogelijkheden:

Gewone vergoeding

1. Geen speciaal beleid: de zorgverzekeraar vergoedt het merk medicijn dat je arts voorschrijft.

Beperkte vergoeding

2. Voorkeursbeleid: de verzekeraar vergoedt van een aantal medicijnen alleen het goedkoopste merk. 

3. Pakjesprijs: de verzekeraar spreekt met de apotheker een vaste vergoeding per verpakking af ongeacht het soort medicijn, merk, inkoopprijs en medische noodzaak. Koopt de apotheker slim in, dan kan hij verdienen. Bij duurdere medicijnen moet de apotheker het bedrag boven de afgesproken ‘pakjesprijs’ zelf bijpassen. In de praktijk zal de apotheker je daarom meestal het goedkoopste merk medicijn meegeven.

4. Laagsteprijsgarantie: De verzekeraar vergoedt aan de apotheker alleen het goedkoopste merk van het medicijn, ook als dit merk medicijn eens niet leverbaar is. De apotheker mag zelf kiezen welk merk medicijn hij aflevert.

Medische noodzaak

Is het voor jouw gezondheid belangrijk dat je een bepaald merk medicijn gebruikt? Dan kan je arts ‘medische noodzaak’ op het recept vermelden en het merk medicijn. In dat geval moet de verzekeraar je medicijn vergoeden. Krijg je een ander medicijn mee dan je gewend bent, en ben je het daar niet mee eens? Lees in het stappenplan en in deze voorbeeldbrief wat je dan zelf kunt doen. 

Medicijnbeleid per zorgverzekeraar: controleer de website

Controleer vlak voor het eind van het jaar de website van je zorgverzekeraar voor de laatste wijzigingen. De meeste zorgverzekeraars zetten uitgebreide informatie over hun medicijnbeleid op hun website. 

Op medicijnkosten.nl lees je over de actuele kosten en vergoeding van medicijnen. Je kunt zien of een middel in het Geneesmiddelen Vergoedingen Systeem is opgenomen, hoeveel je eventueel zelf moet betalen en of er een vervangend medicijn is dat wel helemaal wordt vergoed.

Gratis adviesgesprek

Voor advies op maat in jouw situatie, kun je contact opnemen met Alpina (voorheen Heilbron) via 088 – 121 02 12. Of stuur een mail naar: longfonds@alpina.nl.

Lees meer

Meer lezen over je zorgverzekering?

Lees op onze overzichtspagina de informatie die je nodig hebt.

Ga terug naar de overzichtspagina
Zorgverzekering, spaarvarken en stethoscoop