Wat kan de overheid doen voor gezonde lucht?

De lucht in Nederland kan en moet gezonder. Daarom roepen we het nieuwe kabinet op om stevige maatregelen te nemen. Zodat hopelijk wij, maar in elk geval onze kinderen, op een gezonde manier in gezonde lucht kunnen leven.

Lucht

Wat jouw gemeente kan doen voor gezonde lucht

 • Kind stept

  Aangescherpte WHO-advieswaarden voor luchtkwaliteit als nieuwe maatstaf gebruiken

  In september 2021 heeft de World Health Organization (WHO) de nieuwe, aangescherpte advieswaarden voor luchtkwaliteit bekendgemaakt. Longfonds is heel blij met dit langverwachte aangescherpte advies. De nieuwe WHO-waarden laten zien hoe ongezond de huidige luchtkwaliteit eigenlijk is. Longfonds vindt dat deze aangescherpte waarden de nieuwe maatstaf moeten zijn voor onze gezondheid.

  Lees verder
 • Schoorsteen rook

  Aandacht voor overlast door houtrook

  De rook van een houtkachel bestaat uit een mengsel met veel verschillende stoffen. In de rook zit onder andere fijnstof. Dat veroorzaakt en verergert longziekten zoals astma, COPD en longkanker, maar ook hart en vaatziekten. Mensen zijn niet in staat om zichzelf te onttrekken aan de ongezonde effecten van particuliere houtstook in hun omgeving. Daarom ligt er een taak voor de gemeente om serieus aandacht te geven aan dit probleem.

  Lees verder
 • Een oudere man is buiten in de schone lucht aan het rennen

  Gemeentelijk beleid tegen luchtvervuiling

  Op woensdag 16 maart waren de gemeenteraadsverkiezingen. Longfonds vindt het belangrijk dat gemeenten in het nieuwe collegeakkoord maatregelen opnemen voor gezonde lucht.

  De gemeente speelt een belangrijke rol in het beschermen van haar inwoners tegen ongezonde lucht, zodat het ontstaan en verergeren van (long)ziekten door ongezonde lucht wordt voorkómen.

  Lees verder
Hand kind lucht

Ons advies aan het Rijk

Longfonds vindt dat alle bronnen van luchtvervuiling moeten worden aangepakt en daarbij de grootste vervuilers als eerste.

Lees voor welke maatregelen wij pleiten