Ons doel: iedereen ademt gezonde lucht in
Vrij ademen voor iedereen, dat is wat wij willen. De huidige luchtkwaliteit in Nederland is nog steeds oorzaak van te veel ziekte en sterfte. Wij willen dat kinderen geen longziekte meer krijgen door het inademen van vieze lucht en dat mensen met een longziekte er niet nog zieker door worden.
Wat veroorzaakt luchtvervuiling?
Luchtvervuiling buiten ontstaat door verbranden van houtige biomassa, verkeer, industrie, intensieve veeteelt, luchtvaart en scheepvaart. Ook houtkachels en open haarden vervuilen de lucht lokaal sterk. Deze bronnen stoten ongezonde deeltjes en gassen uit, die schade voor de gezondheid veroorzaken. De meest schadelijke stoffen in de lucht zijn fijnstof, stikstofdioxide en ozon. Niet alleen bij verhoogde concentraties van deze stoffen is er sprake van schade voor de gezondheid, ook de dagelijkse kwaliteit van de lucht in Nederland veroorzaakt al gezondheidsschade.
Bronnen van luchtvervuiling
Longfonds vindt dat alle bronnen van luchtvervuiling moeten worden aangepakt en daarbij de grootste vervuilers als eerste. Daarbij pleiten wij specifiek voor de volgende maatregelen:
Gevolgen van ongezonde lucht
Vieze lucht maakt ziek, zowel kinderen als volwassenen.
Door luchtvervuiling loopt iedereen in Nederland onnodig gezondheidsschade op. Dat begint zelfs al in de baarmoeder, waar het ongeboren kind wordt blootgesteld aan luchtvervuiling. De gezondheidsschade die dan al ontstaat, heeft een grote impact op de rest van het leven.
Nieuwe impuls voor gezonde lucht
In de afgelopen jaren is de lucht in Nederland een stuk schoner geworden. Toch moet er nog veel gebeuren voordat iedereen gezonde lucht kan inademen. Het vorige kabinet heeft het Schone Lucht Akkoord (SLA) gesloten tussen Rijk, provincies en gemeenten. Met als doel een grote vermindering van van de gezondheidsschade door luchtverontreiniging in 2030. Dat is een eerste, goede stap, maar wij zien het graag een stuk sneller en ambitieuzer.
Ook in de komende kabinetsperiode kan al gezondheidswinst worden behaald, door een nieuwe impuls te geven aan gezonde lucht. Waar beslissingen worden genomen over beleidsvoorstellen en wetgeving over klimaat-, energie- of stikstofopgaven moeten de effecten op luchtkwaliteit en gezondheid worden meegewogen.
Vanuit gezonde lucht is het belangrijk om te komen met aanvullende, effectievere maatregelen en innovatieve oplossingen die de lucht aanzienlijk gezonder maken. Wij vinden dat daarvoor een speciale gezant voor gezonde lucht moet worden aangesteld. Zodat onze kinderen – nu en in de toekomst – vrij kunnen ademen. Daar hebben ze recht op.