Wat kan jij doen voor gezonde lucht?

De lucht in Nederland is op veel plekken ongezond. Luchtvervuiling veroorzaakt longziekten als astma en COPD of longkanker. Gezonde lucht is letterlijk van levensbelang.

Gelukkig kun je veel doen om de lucht gezonder te maken. Lees hier wat je zelf kunt doen, wat je bij je gemeente kunt doen en wat Longfonds doet.

Lucht
Smog

Waarom is gezonde lucht zo belangrijk?

In Nederland hebben 1,2 miljoen mensen een longziekte: zij merken als eersten dat de luchtkwaliteit binnen ongezond is. Ook ouderen, zwangere vrouwen en pasgeboren baby’s zijn hier gevoeliger voor. Stoffen uit onze omgeving, zoals luchtvervuiling en sigarettenrook, remmen ze de longgroei van kinderen. En vergroten het risico dat kinderen astma krijgen. Maar vieze lucht is voor iedereen ongezond, ook voor mensen met gezonde longen. Schonere én dus gezonde lucht betekent gezondere longen.

De lucht gezonder maken

 • Schoorsteen rook

  Wat kan de overheid doen?

  De lucht in Nederland kan en moet gezonder. Daarom roepen we het nieuwe kabinet op om stevige maatregelen te nemen. Zodat hopelijk wij, maar in elk geval onze kinderen, op een gezonde manier in gezonde lucht kunnen leven. Help mee het belang van gezonde lucht onder de aandacht te brengen

  Lees verder
 • Hand kind lucht

  Wat doet Longfonds?

  De huidige luchtkwaliteit in Nederland is nog steeds oorzaak van te veel ziekte en sterfte. Wij willen dat kinderen geen longziekte meer krijgen door het inademen van vieze lucht en dat mensen met een longziekte er niet nog zieker door worden.

  Lees verder
Twee meisjes op de schommel

Voor kinderen is gezonde lucht extra belangrijk

De longen van een kind zijn kwetsbaar. Ongezonde lucht, zowel binnen als buiten, vergroot het risico op onder andere de ontwikkeling van astma. Bij het ontstaan van astma spelen veel factoren een rol. Als ouder kun je invloed hebben op een aantal van deze factoren. Zo verklein je het risico op het ontwikkelen van astma. Lees de tips op deze pagina of download meteen de flyer met een handig overzicht.

Download de flyer met tips

Verstikkende cijfers in Nederland

 • 12.000

  mensen per jaar overlijden vroegtijdig door ongezonde lucht

 • 16.000

  mensen per jaar belanden met spoed in het ziekenhuis door luchtvervuiling

 • 750.000

  mensen met een longziekte hebben het regelmatig benauwd door luchtvervuiling

 • 80.000

  kinderen in de leeftijd t/m 18 jaar hebben in 2019 zorg gehad voor hun astma