Help mee Bestel gratis

Overgang maakt gevoelig voor astma

In de overgang worden vrouwen meer vatbaar voor longklachten en krijgen vaker astma dan vrouwen die nog niet in de overgang zitten. De gevoeligheid zou te maken hebben met de hormonale veranderingen, zeggen onderzoekers uit heel Europa na een groot onderzoek.

Wetenschappers hebben al langer het idee dat hormonen en astma met elkaar te maken hebben.
Maar over astma die rond de leeftijd van de overgang begint, is volgens de onderzoekers nog weinig bekend. Wel is duidelijk dat medicijnen tegen de klachten lang niet altijd goed werken bij deze groep vrouwen. Daarom bestudeerden de onderzoekers de gegevens over longklachten en de overgang van 2322 vrouwen uit verschillende landen.

Vier fases

De vrouwen waren aan het begin van de studie tussen de 40 en 51, zaten nog niet in de overgang en hadden nog geen astma. Na 12 jaar verzamelden de onderzoekers opnieuw hun gegevens. Vervolgens werden zij verdeeld in vier groepen: voor de menopauze, in de overgang, vroege menopauze, late menopauze.

Meer astma vanaf de overgang

Bij vrouwen die aan het eind van de studie nog steeds niet in de overgang waren, kwam astma het minst voor. Waren zij al in de overgang of de menopauze, dan hadden zij meer kans op astma of longklachten in het algemeen. Een gezond gewicht bleek het risico te verkleinen.

Beschermende invloeden

Vrouwelijke geslachtshormonen beïnvloeden de afweer. Daardoor neemt waarschijnlijk  de kans op astma toe tijdens de overgang en menopauze. Oestrogenen hebben een ontstekingsremmende werking en zouden daardoor de longen beschermen. Neemt de hoeveelheid oestrogeen af in de overgang, dan worden de longen meer vatbaar voor ontstekingen. De wetenschappers willen nu weten hoe je de kans op astma in deze periode kleiner kunt maken.

Heeft u vragen? Wij helpen u graag.
Bellen
Bel ons op telefoonnummer (033) 43 41 212.
E-mail
Stel uw vraag via email service@longfonds.nl.