Hoi, ik ben Prikkel!

Wat leuk dat je bij mij op bezoek komt. Op deze pagina vind je meer informatie over mij, Prikkel. Ik vertel je ook meer over astma en over hoe je in actie kunt komen voor Longfonds!

Prikkel de Egel

Het verhaal van Prikkel de Egel

'Ze noemen mij Prikkel, omdat ik heel veel prikkeltjes heb. Ik vind het heel fijn dat ik die heb, omdat ik me hiermee goed kan beschermen. Bijvoorbeeld tegen grotere dieren in het bos. Ik rol me dan op tot een bolletje en dan durft niemand bij mij in de buurt te komen.

Maar als je astma hebt is dat heel anders. Dan zijn prikkeltjes heel vervelend. Je kunt je dan ineens helemaal niet lekker voelen. Je kunt bijna geen lucht meer inademen. Je bent benauwd en kort van adem. En misschien maak je zelfs een piepend geluid. Dat kan zomaar gebeuren. Tijdens het spelen op het schoolplein bijvoorbeeld.

Dat komt omdat bij kindjes met astma de longen overgevoelig zijn voor stofjes. We noemen dat prikkels. Van huidschilfers van harige dieren bijvoorbeeld. Of van de poepjes van de huisstofmijt, stuifmeel van bloemen, grassen of bomen, parfum of rook van sigaretten. Bij alle kinderen zijn de oorzaken weer net wat anders. Probeer dan zo veel mogelijk uit de buurt te blijven van de stofjes waar je benauwd van wordt, je hebt dan minder last van je astma.'

Ik ben er om te helpen! Met mijn prikkeltjes wil ik ook jou beschermen.

Voorkom astma bij kinderen

Longfonds wil dat geen enkel kind meer astma krijgt. Daarom halen we zo veel mogelijk geld op om wetenschappelijk onderzoek naar astma te versnellen.

Doneer nu
Noelle kijkt naar ziekenhuis