Sarcoïdose

Sarcoïdose heet ook wel de ziekte van Besnier Boeck (Schaumann) en is een zeldzame ziekte die zich op verschillende manieren kan uiten. Sarcoïdose is meestal niet levensbedreigend.

Bert Kuipers

Bij sarcoïdose ontstaan vaak onverwacht ontstekingen in organen en weefsels. Bij zo’n ontsteking worden er veel afweercellen aangemaakt (witte bloedlichaampjes), die zich ophopen. Zo’n ophoping noemen we een granuloom. Bij de meeste mensen met sarcoïdose verdwijnen de granulomen vanzelf, soms zonder dat ze er überhaupt iets van hebben gemerkt. Bij anderen blijven de granulomen. Dit brengt het functioneren van organen in gevaar. Ook het littekenweefsel dat soms op de plaats van de granulomen ontstaat, is schadelijk voor organen en weefsels.

Sarcoïdose in de longen

Sarcoïdose kan in het hele lichaam voorkomen. De ziekte komt vaak voor in de longen, lymfeklieren, ogen of gewrichten. De gevaarlijkste plaatsen zijn het hart en het zenuwstelsel. Negen van de tien mensen met sarcoïdose hebben er last van in de longen. Bij sarcoïdose in de longen raakt het longweefsel langzaam vol met littekens, waardoor de longen na verloop van tijd blijvend beschadigd raken. Op longfoto’s ziet deze ernstige vorm eruit als een patroon van streepjes en vlekjes, meestal in het midden van de longen. De gevolgen van sarcoïdose in de longen zijn vaak klachten zoals benauwdheid en hoesten. Ook kan de longfunctie achteruitgaan.

Aantallen

In Nederland hebben naar schatting tussen de 5000 en 8000 mensen de diagnose sarcoïdose. De ziekte komt het meest voor bij mensen tussen de twintig en veertig jaar oud. Het komt even vaak voor bij mannen als bij vrouwen. Bij zeven op de tien mensen gaat de ziekte binnen twee jaar weer over. Bij de overige drie op de tien ontstaat er blijvende schade aan de longen en noemen we sarcoïdose een blijvende ziekte.

Longziekten de wereld uit

Longfonds zet zich in voor een wereld zonder longziekten. Daarom investeren we in wetenschappelijk onderzoek. Onze dromen? Een vaccin tegen astma, kapotte longen repareren en een betere behandeling voor ernstige longziekten. Want gezonde longen zijn van levensbelang.  

Ja, ik help mee!

Gratis nieuwsbrief

✔ Alles over behandeling van longziekten
✔ Nieuws over het werk van Longfonds
✔ Laatste ontwikkelingen in onderzoek
✔ Tips om je longen gezond te houden

Ruim 100.000 mensen gingen je voor!

Stuur mij nieuws en tips
E-nose

Alles over sarcoïdose

 • Oorzaak

  Sarcoïdose komt niet zoveel voor en nog niet alles erover is bekend. Onderzoekers zoeken nog naar de exacte oorzaak.

  Lees verder
 • Genezen

  De klachten zijn vervelend, maar in de meeste gevallen gaat sarcoïdose vanzelf over.

  Lees verder
 • Anderen

  Als je sarcoïdose hebt, kun je het fijn vinden om te praten met anderen die deze ziekte hebben.

  Lees verder