Chronische bronchitis

COPD (Chronic Obstructive Pulmonary Disease of Chronische Obstructieve Longziekte) is een verzamelnaam voor de ziekten chronische bronchitis en longemfyseem. Bij chronische bronchitis zijn de vertakkingen van je luchtpijp blijvend ontstoken. Deze vertakkingen heten de bronchiën. Als een ziekte blijvend is, noemen we dat chronisch.

Jolanda Meijer heeft COPD, dame met zwarte bril

Als je chronische bronchitis hebt, zijn je bronchiën de hele tijd geïrriteerd. Daardoor produceren de slijmvliezen meer slijm dan normaal. Hierdoor ben je benauwd en hoest je. Met het hoesten kan slijm mee komen. De ontstekingen maken het slijmvlies dikker. Dit maakt de doorstroming van lucht moeilijker. Hierdoor adem je moeilijker.

Bij chronische bronchitis zijn de vertakkingen van je luchtpijp blijvend ontstoken. Deze vertakkingen heten de bronchiën. Als een ziekte blijvend is, noemen we dat chronisch.

Vaak worden je klachten in de loop van de jaren erger. Het zijn vervelende klachten, die soms een angstig gevoel kunnen geven. In periodes dat je meer last hebt, voel je misschien boosheid of ben je somber. Je bent hierin niet de enige: veel mensen met chronische bronchitis zullen dit herkennen. Ervaringen uitwisselen met andere mensen met chronische bronchitis kan helpen. Ga hiervoor naar het Longforum.

Oorzaak van bronchitis

Chronische bronchitis heeft verschillende oorzaken, maar meestal komt het door roken. Je kunt het ook krijgen als je meerdere keren achter elkaar acute bronchitis hebt gehad. Heel soms is een zeldzame longziekte de oorzaak, zoals alpha-1.

Praat mee op Longforum

Deel je ervaringen over COPD.

Naar longforum.nl

Acute bronchitis

Behalve chronische bronchitis is er ook acute bronchitis. Acuut betekent plotseling. Acute bronchitis is meestal binnen twee weken weer over en wordt veroorzaakt door een virus of een bacterie. Bijvoorbeeld bij verkoudheid of griep. Veel mensen hebben als kind wel eens bronchitis gehad. Het is over het algemeen niet gevaarlijk. Acute bronchitis valt niet onder COPD.

Illustratie longen onder vergrootglas

COPD-risicotest

300.000 mensen hebben een groot risico op COPD, zonder dat ze het zelf weten. Doe gratis de test en zie meteen of je risico loopt op COPD. Invullen duurt maar 1 minuut.

Doe nu de COPD risicotest

Gratis LONGWIJZER

Ontvang nu 2x ons magazine met:
✔ ervaringen van anderen
✔ tips over omgaan met je ziekte
✔ ontwikkelingen in onderzoek

De verzending stopt automatisch.

Ja, ik wil LONGWIJZER ontvangen
Twee magazines LONGWIJZER