Bronchiën

Ons ademhalingsstelsel bestaat uit de mond, neus, luchtpijp en longen. De luchtpijp is verbonden met de longen, door middel van vertakkingen die we bronchiën noemen. Die bronchiën spelen een belangrijke rol bij onze ademhaling.

Illustratie Bronchiën

Lucht die we inademen, gaat via de luchtpijp naar de bronchiën en zo de longen in. De bronchiën vertakken zich in de longen weer verder, steeds kleiner en verder. In elke long vertakken de bronchiën zich eerst vijf keer, daarna splitsen ze zich nog eens negentien keer af (tien keer in de rechterlong en negen keer in de linkerlong). Zo voorzien ze de hele long van ingeademde lucht. Als je de long vergelijkt met een omgekeerde broccoli, is de grote stronk de luchtpijp en zijn de kleinere stronkjes de bronchiën. Aan het einde van de bronchiën liggen de longblaasjes, die ervoor zorgen dat er zuurstof in het bloed komt.

Slijmvlies in de bronchiën

De bronchiën zijn van binnen bekleed met een slijmvlies en kleine kraakbeenringen. Die zorgen ervoor dat de bronchiën open blijven staan, net als bij de luchtpijp. Glad spierweefsel in de bronchiën zorgt ervoor dat de bronchiën zich ontspannen bij inademing en weer uitstrekken bij uitademing. Het slijmvlies in de bronchiën bevat veel zogenaamde trilhaartjes, die ingeademde stofdeeltjes en bacteriën afvoeren naar de keel.  Daar kan het slijm worden ingeslikt of uitgespuugd. Zijn de bronchiën ontstoken, dan begint het slijmvlies met een overproductie van slijm. Dit maakt benauwd en leidt tot hoesten.

Verkeerde keelgat

Als je per ongeluk een pinda of een ander klein voorwerp inademt, zeggen we dat er iets in het ‘verkeerde keelgat’ is geschoten. Eigenlijk hebben we het dan over een van de twee bronchiën, die zich vanaf de luchtpijp naar de longen vertakken. Meestal schiet het voorwerp in de rechterbronchus, omdat die iets rechter naar beneden loopt dan de linker.

Meer over longen

  • Ontstaan

    Vanaf de vierde week van de zwangerschap beginnen de longen te ontwikkelen, zodat de baby meteen na de geboorte kan ademen.

    Lees verder
  • Longblaasjes

    Aan de uiteinden van de allerkleinste vertakkingen van de bronchiën zitten de longblaasjes. Die zorgen voor de uitwisseling van zuurstof en afvalstoffen.

    Lees verder

Gratis nieuwsbrief

✔ Alles over behandeling van longziekten
✔ Laatste ontwikkelingen in onderzoek
✔ Tips om je longen gezond te houden

Ruim 100.000 mensen gingen je voor!

Stuur mij nieuws en tips
E-nose