Medicijnen bij astma

Bij astma zijn ontstekingsremmers en luchtwegverwijders de basis van de behandeling om de astma stabiel te krijgen en te houden. Deze medicijnen adem je in via de mond met een inhalator. Zo komen de medicijnen direct in je longen terecht. Inhalatoren worden vaak puffers genoemd.

Puffer voorzetkamer icoon

Voor je astma gebruik waarschijnlijk elke dag een puffer. Een puffer heet officieel een inhalator en is gevuld met een medicijn. Welk medicijn er in de puffer zit, hangt af van het soort astma en de ernst ervan. Er zijn verschillende soorten medicijnen bij astma. De ontstekingsremmers en luchtwegverwijders bij astma geven nauwelijks bijwerkingen. Dit komt onder andere omdat je ze inhaleert met een puffer. Zo komen de medicijnen meteen in je longen en bijna niet in de rest van je lichaam. Heb je toch last van bijwerkingen of merk je weinig resultaat? Overleg dan met je arts. Mogelijk passen andere medicijnen beter bij jou.

Ontstekingsremmers

Veel mensen met astma gebruiken een puffer met ontstekingsremmers. Die bestrijden de ontstekingen in je longen. Hierdoor reageren je longen minder heftig op prikkels en heb je minder last van je astmaklachten. Het duurt een aantal weken voordat ontstekingsremmers werken. Het is belangrijk om deze medicijnen bij astma te gebruiken zoals je arts voorschrijft. Zorg dat je ze dagelijks en volgens het voorschrift inhaleert, ook al heb je geen klachten. Ze beschermen de longen. Soms krijg je ontstekingsremmers in tabletvorm.

Doe de astmatest

Ruim de helft van de mensen met astma heeft zijn klachten onvoldoende onder controle. Dat betekent dat als ze anders omgaan met hun ziekte, hun leven leuker kan worden. Kun jij alles met je astma?

Doe de astmatest
Stel lopend op het strand, fiets aan de hand

Luchtwegverwijders

Ben je benauwd of heb je een astma-aanval? Dan kun je een puffer met luchtwegverwijders gebruiken. Deze medicijnen zorgen ervoor dat de spiertjes om je luchtwegen verslappen. Zo worden je luchtwegen wijder. Luchtwegverwijders zijn een tijdelijke oplossing bij klachten. Ze genezen de ontstekingen in je longen niet.

Kortwerkende luchtwegverwijders hebben binnen vijf minuten effect en werken maximaal zes uur. Verwacht je dat je klachten krijgt, bijvoorbeeld omdat je gaat sporten? Je kunt dan tevoren de kortwerkende puffer gebruiken om benauwdheid te voorkomen of je klachten te verminderen. Langwerkende luchtwegverwijders hebben tenminste twaalf uur effect. Bespreek met je arts welke luchtwegverwijder voor jou het meest geschikt is. Gebruik luchtwegverwijders nooit vaker dan je arts voorschrijft.

Combinatiemedicijnen

Ontstekingsremmers en luchtwegverwijders worden soms gecombineerd in één puffer. Deze combinatiemedicijnen zorgen voor bescherming van je longen én verwijding van je luchtwegen.

Gratis boekje over astma

Wil je informatie over astma ook in een papieren boekje nog eens rustig nalezen? Zodat je ook anderen makkelijk uit kunt leggen wat deze longziekte voor jou betekent? Of wil je iemand anders informatie geven? Bestel dit handige boekje zodat je informatie over astma altijd bij de hand hebt.

Bestel gratis

Overige medicijnen

Omdat je astma hebt, krijg je jaarlijks een oproep voor de griepprik. Daarnaast kan jouw arts je medicijnen voorschrijven voor verschillende allergieën, zoals huisstofmijt, hooikoorts of huisdieren. Als je klachten verergeren kan je arts je soms tijdelijk antibiotica of ontstekingsremmers (in pilvorm) voorschrijven, als ‘stootkuur’.

Bij ernstig astma schrijft de longarts soms zogenaamde ‘biologicals’ voor. Dat zijn medicijnen waar eiwitten in zitten die een bepaalde stap in het onstekingsproces stoppen. Of je in aanmerking komt voor biologicals, wordt meestal besloten in nauw overleg met een kennis- of behandelcentrum voor ernstig astma. Deze medicijnen gebruik je langere tijd, en worden meestal alleen in het ziekenhuis toegediend.

Tip

  • Het is slim om elk jaar te kijken naar je zorgverzekering als het gaat om de inkoop en vergoeding van medicijnen.

Meldpunt

Ervaar je problemen in de zorg voor je longen? Bijvoorbeeld met de vergoeding van hulpmiddelen of fysiotherapie, met het voorschrijven van medicijnen of over het gebruik van zuurstof? Ben je niet tevreden over je behandeling? Geef het door bij hét meldpunt voor alle zorg op het gebied van longen.

Ga naar het meldpunt
Anouk en Gijs op een betonnen randje

Met de ademtest hadden we gelijk geweten dat Gijs astma heeft, dan hadden we niet 4 jaar hoeven wachten.

Anouk, moeder van Gijs
Help mee

Wat is goede zorg?

Je mag van je artsen en verpleegkundigen verwachten dat ze goede zorg leveren. Maar wat is goede zorg?

Lees het in dit gratis boekje

Gratis LONGWIJZER

Ontvang nu 3x ons magazine met:
✔ ervaringen van anderen
✔ tips over omgaan met je ziekte
✔ ontwikkelingen in onderzoek

De verzending stopt automatisch.

Ja, ik wil LONGWIJZER ontvangen
Longwijzers