Welke medicijnen gebruik je bij astma?

Bij astma zijn ontstekingsremmers en luchtwegverwijders vaak de basis van de behandeling. Het doel is astma stabiel (onder controle) te krijgen en houden. Deze medicijnen adem je in via de mond met een inhalator (ook wel puffer). Zo komen de medicijnen direct in je longen.

Puffer voorzetkamer icoon

Voor astma gebruiken veel mensen elke dag een puffer of pufjes. Een puffer heet officieel een inhalator en is gevuld met een medicijn. Welk medicijn er in de puffer zit, hangt af van de ernst en soort astma die je hebt. Er zijn verschillende soorten medicijnen bij astma.

Ontstekingsremmers

Veel mensen met astma gebruiken een puffer met ontstekingsremmers. Die gaan de ontstekingen in je longen tegen. Hierdoor reageren je longen minder heftig op prikkels en heb je minder last van astmaklachten. Het duurt een aantal weken voordat ontstekingsremmers werken. Het is belangrijk om deze medicijnen bij astma te gebruiken zoals je arts voorschrijft. Zorg dat je ze elke dag en volgens het voorschrift inhaleert, ook al heb je geen klachten. Ze beschermen de longen. Soms krijg je ontstekingsremmers in tabletvorm.

Doe de astmatest

Ruim de helft van de mensen met astma heeft zijn klachten onvoldoende onder controle. Dat betekent dat als ze anders omgaan met hun ziekte, hun leven leuker kan worden. Kun jij alles met je astma?

Doe de astmatest
Stel lopend op het strand, fiets aan de hand

Luchtwegverwijders

Ben je benauwd of heb je een astma-aanval? Dan kun je een puffer met luchtwegverwijders gebruiken. Deze medicijnen zorgen ervoor dat de spiertjes om je luchtwegen verslappen. Zo worden je luchtwegen wijder. Luchtwegverwijders zijn een tijdelijke oplossing bij klachten. Ze genezen de ontstekingen in je longen niet.

Kortwerkende luchtwegverwijders werken binnen vijf minuten. Ze werken maximaal zes uur. Verwacht je dat je klachten krijgt, bijvoorbeeld omdat je gaat sporten? Je kunt dan voor de tijd een kortwerkende puffer gebruiken. Zo voorkom je benauwdheid of kun je je klachten verminderen. Langwerkende luchtwegverwijders werken tenminste twaalf uur. Bespreek met je arts welke luchtwegverwijder voor jou het meest geschikt is. Gebruik luchtwegverwijders nooit vaker dan je arts voorschrijft.

Combinatiemedicijnen

Ontstekingsremmers en luchtwegverwijders worden soms gecombineerd in één puffer. Deze combinatiemedicijnen zorgen voor bescherming van je longen én verwijding van je luchtwegen.

Bijwerkingen

De ontstekingsremmers en luchtwegverwijders bij astma geven nauwelijks bijwerkingen. Dit komt onder andere omdat je ze inhaleert met een puffer. Zo komen de medicijnen meteen in je longen en bijna niet in de rest van je lichaam. Heb je toch last van bijwerkingen of merk je weinig resultaat? Overleg dan met je arts. Mogelijk passen andere medicijnen beter bij jou.

Meldpunt

Ervaar je problemen in de zorg voor je longen? Bijvoorbeeld met de vergoeding van hulpmiddelen of fysiotherapie, met het voorschrijven van medicijnen of over het gebruik van zuurstof? Ben je niet tevreden over je behandeling? Geef het door bij hét meldpunt voor alle zorg op het gebied van longen.

Ga naar het meldpunt

Andere medicijnen

Omdat je astma hebt, krijg je elk jaar een oproep voor de griepprik. Daarnaast kan jouw arts je medicijnen voorschrijven voor verschillende allergieën, zoals huisstofmijt, hooikoorts of huisdieren. Als je klachten erger worden, kan je arts je soms tijdelijk antibiotica of ontstekingsremmers (in pilvorm) geven. Dit heet een ‘stootkuur’.

Bij ernstig astma schrijft de longarts soms ‘biologicals’ voor. Dat zijn medicijnen waar eiwitten in zitten die een bepaalde stap in het onstekingsproces stoppen. Of biologicals in jouw situatie kunnen helpen, bespreekt je arts met zorgprofessionals van een kennis- of behandelcentrum voor ernstig astma. Lees hier meer over de behandeling met biologicals.

Tip

  • Kijk elk jaar naar je zorgverzekering als het gaat om de inkoop en vergoeding van medicijnen.

Houd klachten stabiel: het Astma Actieplan

Het persoonlijk Astma Actieplan helpt je beslissen wanneer en wat je kunt doen als je astmaklachten erger worden. Je vult het samen met je zorgverlener in.

Bestel hier het Astma Actieplan
Het Astma Actieplan helpt mensen hun klachten stabiel te houden