Jurjen Pieters: 'Mijn puffer is mijn beste vriend'

Inhalator of puffer

Medicijnen die je voor je astma gebruikt, neem je in met een puffer. Dit heet ook wel een inhalator. Welke soorten inhalatoren zijn er? En waarom en hoe gebruik je een puffer?

Jurjen

Hoe gebruik je een inhalator?

De goede manier om te inhaleren verschilt per inhalator. Een inhalator goed gebruiken is niet altijd makkelijk. Daarom zal je huisarts, longverpleegkundige of praktijkondersteuner met je oefenen. Je apotheker kan hier ook bij helpen. Er zijn ook gebruiksaanwijzingen en filmpjes over inhaleren. Bekijk deze op inhalatorgebruik.nl. Je kunt de gebruiksaanwijzingen downloaden en meenemen naar je arts of verpleegkundige. En kijk voor meer praktische tips en adviezen ons webinar 'goed gebruik inhalatiemedicijnen' terug. 

Het is belangrijk dat je op de juiste manier inhaleert. Dan komen je medicijnen op de goede plaats in je longen en hebben ze het meeste effect. Helaas gaat er bij 70 procent iets mis in het gebruik van de inhalatoren. Denk aan het niet volledig uitademen naast het mondstuk of de adem niet lang genoeg vasthouden.

Goed inhaleren is een vaardigheid die je moet leren en onderhouden, omdat na verloop van tijd de techniek slordiger kan worden. Door onbewuste fouten kunnen bijwerkingen ontstaan en kan de medicatie mogelijk niet meer goed werken. De arts of verpleegkundige controleert minstens een keer per jaar of je op de juiste manier inhaleert en de juiste medicijnen gebruikt. Doet hij of zij dit niet of ervaar je bijwerkingen? Vraag dan zelf om een controle om zeker te zijn dat je het nog goed doet. Of laat het controleren bij de apotheker.

Welke soorten inhalatoren zijn er?

Ruby Themans meisje

Twee keer per dag neem ik een pufje en voor het slapen een pilletje, dat lekker smaakt.

Ruby Themans
Meer weten over medicijnen? Bestel gratis ons magazine

Welke inhalator past bij je?

Er zijn in Nederland meer dan 100 verschillende apparaatjes om te inhaleren, ook wel puffers genoemd. Ze werken allemaal op hun eigen manier, en hebben andere voor- en nadelen. Dat maakt de keuze niet makkelijker. Daarom is het belangrijk dat je met je arts een inhalator kiest die bij je past. Hiervoor kunnen jullie samen een paar vragen doornemen.

  1. Kun je goed inhaleren? Dit kan voor sommigen moeilijk zijn, bijvoorbeeld voor jonge kinderen, mensen met een verstandelijke beperking en verwarde of dementerende mensen. Voor deze groep zijn alleen verstuivers (dosisaërosolen) met voorzetkamer geschikt, of een vernevelaar.
  2. Hoe krachtig kun je inademen? Je moet de medicijnen diep in de longen krijgen. Lukt dat niet, dan is bijvoorbeeld een poederinhalator minder geschikt.
  3. Kun je de handelingen goed en in de juiste volgorde uitvoeren?
  4. Wat vind je zelf prettig? Heb je eerder een inhalator gebruikt en hoe beviel die?
  5. Wat past bij jou en je leven? Jongeren kiezen bijvoorbeeld niet vaak voor een voorzetkamer, zij willen liever een puffer die in hun zak past.

De antwoorden op bovenstaande vragen zijn voor iedereen anders. De juiste keuze hangt van veel verschillende dingen af. Daarom is het belangrijk om dit met je arts of verpleegkundige te bespreken, zo kun je de juiste inhalator voor jou kiezen.

Weet je welke inhalator het wordt? Dan kijkt de arts of in die inhalator de juiste medicijnen voor jou beschikbaar zijn. Als het goed bevalt, je ermee overweg kunt en je klachten minder worden, dan hebben jullie samen de juiste keuze gemaakt. Als je niet tevreden bent, kun je teruggaan naar je arts. Het is dan belangrijk om duidelijk uit te leggen wát er niet bevalt. Is het gebruik het probleem of zijn er bijwerkingen? Je kunt dan samen een andere inhalator uitzoeken die beter bij je past.

Tip

  • Kijk elk jaar naar je zorgverzekering als het gaat om de inkoop en vergoeding van medicijnen.

Meldpunt longzorg

Ervaar je problemen in de zorg voor je longen? Zoals met de vergoeding van hulpmiddelen of fysiotherapie, het verkrijgen van voorgeschreven medicijnen of het gebruik van zuurstof? Ben je niet tevreden over je behandeling? Geef dit door bij ons meldpunt. Met jouw melding kunnen wij de zorg voor mensen met longziekten verbeteren.

Geef jouw melding door

Gratis LONGWIJZER

Ontvang nu 2x ons magazine met:
✔ ervaringen van anderen
✔ tips over omgaan met je ziekte
✔ ontwikkelingen in onderzoek

De verzending stopt automatisch.

Ja, ik wil LONGWIJZER ontvangen
Twee magazines LONGWIJZER