Behandeling met biologicals

Biologicals zijn medicijnen die (voor een deel) zijn gemaakt van natuurlijke eiwitten. Ze remmen een stap in het ontstekingsproces. Het kan een behandeloptie zijn voor mensen met bepaalde typen ernstig astma.

Biologicals, vaccinatie

Wat is de werking van biologicals?

Een biological bestaat uit dierlijk of menselijk eiwit. Ze werken op afweercellen en ontstekingseiwitten. Deze vormen een belangrijk onderdeel van ons afweersysteem.

Bij ernstig astma zijn ontstekingsreacties van het lichaam vaak heftiger dan bij mensen zonder ernstig astma. De afweercellen en ontstekingseiwitten van mensen met ernstig astma reageren dus veel sterker dan normaal. Dit veroorzaakt ontstekingen en zwellingen van de luchtwegen. Door de heftigheid hiervan bij ernstig astma, werken de standaard astmamedicijnen niet. Ook niet in hoge doseringen.

In dat geval kan een biological mogelijk helpen. Dit is een medicijn dat de werking van ontstekingseiwitten of afweercellen remt. Doordat de biological een deel van je afweer remt, wordt ook een stap in het ontstekingsproces bij ernstig astma geremd. Ontstekingen zijn er dan niet, of zijn minder erg. Daardoor heb je ook minder klachten.

Voor wie zijn biologicals?

Of een behandeling met biologicals mogelijk is, ligt aan het soort astma dat je hebt en hoe ernstig je astma is. Biologicals zijn alleen beschikbaar voor mensen met een bepaald type ernstig astma.

Welke soorten biologicals zijn er?

Op dit moment zijn er zes verschillende biologicals. Dit zijn Omalizumab, Benralizumab, Mepolizumab, Reslizumab, Dupilumab en Tezepelumab. Elke biological werkt op een andere plek in het ontstekingsproces. Welke biological bij jou past, hoor je van de longarts.

De kans is groot dat er in de toekomst nog meer biologicals bijkomen. Het is namelijk een redelijk nieuwe behandeloptie waar mogelijk nog veel over ontdekt wordt.

Kan ik behandeld worden met biologicals?

Overleg met je longarts. Als deze behandeling voor jou een optie is, dan kijkt de arts welke biological het best bij je past. Je krijgt hiervoor ook onderzoeken. Mogelijk word je doorverwezen naar een behandelcentrum dat gespecialiseerd is in de behandeling met biologicals.

Ik krijg een biological, hoe gaat dat in zijn werk?

Krijg je een biological? Dan krijg je het medicijn via een infuus of leer je zelf het medicijn toe te dienen onder je huid. Welke manier wordt gebruikt, hangt af van het soort biological dat je krijgt. Voor het gebruik en de toedieningsvorm neem je contact op met je longarts. Steeds meer biologicals kunnen gegeven worden door mensen zelf. Dit gebeurt alleen als jij je er goed bij voelt en je dit kan. Dit bespreek je altijd met je longarts.

Hoe snel werkt een biological? En wat zijn bijwerkingen?

Hoe snel een biological werkt verschilt per middel en per persoon. Sommige werken binnen een paar dagen of weken, maar meestal werkt het binnen 3 tot 6 maanden. Je vult regelmatig vragenlijsten in over hoe het gaat en krijgt controles.

Helpt het niet (genoeg)? Dan overlegt de longarts met je. Mogelijk stopt de behandeling of stap je over op een andere biological.

Werkt de behandeling met biologicals? Onthoud dan dat biologicals je astma niet beter kunnen maken. Daarom is het belangrijk dat je het medicijn blijft gebruiken zolang je longarts dit voorschrijft.

Zijn er nadelen?

Je kunt last krijgen van bijwerkingen. Denk aan spierpijn, rugpijn of pijn op de plek van de prik. Er is ook een kleine kans op een allergische reactie. Verder verschillen de bijwerkingen per biological. De arts bespreekt altijd de mogelijke bijwerkingen met je voordat je start. Heb je vragen over bijwerkingen? Stel ze dan aan je arts of longverpleegkundige.

En wat zijn de voordelen?

Als een behandeling met biologicals bij je werkt, dan kan dat je leven met ernstig astma verbeteren. De biologicals werken ontstekingen tegen. Hierdoor wordt de kans op een longaanval kleiner en kunnen je astmaklachten minder erg worden. Hierdoor verbetert je kwaliteit van leven.

Gratis nieuwsbrief

✔ Alles over behandeling van longziekten
✔ Laatste ontwikkelingen in onderzoek
✔ Tips om je longen gezond te houden

Ruim 100.000 mensen gingen je voor!

Stuur mij nieuws en tips
E-nose