Huisstofmijt

De huisstofmijt is een erg klein, spinachtig beestje. Het leeft vooral in stof. Is de stof warm en vochtig? Dan heeft de huisstofmijt het enorm naar zijn zin. Veel mensen met astma zijn allergisch voor huisstofmijt. De huisstofmijt woont in elk huis, het maakt niet uit hoe vaak je schoonmaakt. Door je huis aan te passen kunnen je klachten wél verminderen.

"Het zijn vaak kleine aanpassingen, die voor mij veel uitmaken" - Maaike Boere, heeft astma.

Maaike Boere, heeft astma

Als je allergisch bent voor huismijt, komt dat door zijn ontlasting. Een aantal verschijnselen van een huisstofmijtallergie zijn:

  • een verstopte neus
  • niezen
  • loopneus
  • keelklachten
  • benauwdheid
  • jeukende ogen

Niet iedereen met astma is allergisch voor huisstofmijt, maar allergie komt wel veel voor bij mensen met astma. De klachten zijn heel vervelend, maar gelukkig kunt je wel maatregelen nemen om ze te verminderen.

Je huis aanpassen

Heb je last van huisstofmijtallergie? Dan is het verstandig je huis grondig aan te passen. Dit aanpassen van je huis noemen we ook wel saneren. Je komt dan minder met prikkels in aanraking. Je huis aanpassen betekent dat je tapijt, kleden en stofnesten zoveel mogelijk uit het huis weghaalt. Neem vloerbedekking van laminaat of vinyl in plaats van tapijt. Vervang je stoffen bank door een bankstel van leer of kunststof.

Voor je beddengoed zijn speciale allergeenwerende hoezen te koop die de ontlasting van de huisstofmijten tegenhouden. Was je beddengoed minimaal eens per twee weken op 60 graden. Bij temperaturen lager dan 60 graden sterft de huisstofmijt niet. Kan je beddengoed niet zo heet gewassen worden? Dan kun je het ook minimaal 24 uur in de vriezer stoppen. De huismijt kan namelijk ook niet tegen temperaturen van beneden de -20 graden.

Een andere belangrijke maatregel tegen huismijt is ventileren. Zet 24 uur per dag de ventilatieroosters open, of een raam op een kier. Zet in de winter het raam half open.

Renate en Lisanne Bax, moeder en dochter

Vroeger hoorden we Lisanne piepen in bed, nu ademt ze rustig

Renate, moeder van Lisanne
Lees het verhaal van Renate en Lisanne

Weg met huisstofmijt

Hoe zorg je ervoor dat huisstofmijt uit je huis verdwijnt? Dat kan door je huis te saneren (gezond maken). Lees hoe je dit kunt doen in het gratis boekje 'Weg met huisstofmijt'.

Bestel gratis het boekje

Heb je hulp nodig?

Ga je je huis aanpassen? Neem dan zoveel mogelijk maatregelen. Als je het werk maar half doet, is de kans groot dat je last blijft houden van je klachten. Je huis aanpassen om de huisstofmijt te weren is veel werk. Heb je er hulp bij nodig? Je kunt hulp en een huisbezoek krijgen van een longverpleegkundige van de thuiszorg. Die geeft je dan advies, instructies en voorlichting. Vraag je huisarts, praktijkondersteuner of longverpleegkundige naar de mogelijkheden bij jou in de buurt.

Gratis LONGWIJZER

Ontvang nu 2x ons magazine met:
✔ ervaringen van anderen
✔ tips over omgaan met je ziekte
✔ ontwikkelingen in onderzoek

De verzending stopt automatisch.

Ja, ik wil LONGWIJZER ontvangen
Twee magazines LONGWIJZER