Doneer nu Gratis magazine

Wat kunt u zelf doen?

Heeft u een klaplong gehad? Dan zal uw arts met u bespreken wat u zelf kunt doen om te herstellen. Daarnaast zijn er een aantal algemene adviezen. Daarmee worden uw longen sterker en verkleint de kans dat u nog eens een klaplong krijgt.   

Uw longarts bespreekt met u wat u het beste kunt doen om goed te herstellen. Dat is voor iedereen die een klaplong heeft gehad anders. Toch zijn er een aantal algemene adviezen:

  • Ga drie maanden lang niet vliegen.
  • Sport twee maanden lang niet.
  • Doe zes weken lang geen zwaar huishoudelijk werk, zoals ramen zemen of stofzuigen.
  • Til zes weken lang niets zwaars.
  • Duik niet. Duiken op (grote) dieptes zorgt voor een enorm drukverschil. En dat geeft een grotere kans op een klaplong.
  • U mag wel zittend werk doen.
  • U mag lopen en fietsen als u het langzaam opvoert.
 
Hoe vermindert u kans op herhaling?

Meestal ontstaat een klaplong spontaan. Helaas is het daardoor lastig om de kans op herhaling te verkleinen. Bij de niet-spontane klaplong is de kans op herhaling klein. Rookt u? Dan helpt het enorm om te stoppen. Niet roken vermindert de kans op herhaling van een spontane klaplong.

Longforum

Het Longforum is het online platform voor iedereen met een longziekte. U kunt hier onder andere ervaringen uitwisselen met anderen met een klaplong. Het is een goede plaats voor al uw tips en vragen. Op het Longforum kunt u ook vragen stellen aan een longarts. U vindt hier bijna dagelijks nieuwe berichten.

Praat mee over acute longziekten

Longforum.nl

Heeft u vragen? Wij helpen u graag.
Advieslijn
Voor persoonlijk advies bel: 0900 227 25 96 (€ 0,50 per gesprek)
of per e-mail
Ontmoet elkaar
Kom in uw buurt in contact met anderen met een longziekte.
Longforum
Deel uw ervaringen of stel uw vraag aan een longarts. Longforum.nl