Doneer nu Gratis magazine
Maarten Lelieveld, vrijwilliger Je mag ook vrijwilligerswerk doen omdat het goed staat op je cv

Word vrijwilliger

Zou het niet geweldig zijn als we een betere behandeling vinden voor ernstige longziekten? Dat we op een dag kapotte longen kunnen repareren? Of dat kinderen geen astma meer krijgen? Het zijn de dromen van ruim een miljoen mensen in ons land die elke dag opnieuw vechten tegen ernstige benauwdheid.

Om deze dromen uit te laten komen, zijn vrijwilligers onmisbaar. Doet u mee? Samen strijden voor schone lucht en gezonde longen: dat kan overal, ook bij u in de buurt. Of dat nu een uur per maand is of een dag per week – iedere bijdrage helpt om samen verder te komen.
Bekijk hieronder welke rol het beste bij u past en meld u aan als vrijwilliger. Wilt u eerst wat meer informatie? Neemt u dan contact op met Nicoline Melchior via vrijwilliger@longfonds.nl of (033) 43 41 277.

Help mee in de regio

Het Longfonds is sterk regionaal georganiseerd.  Veel vrijwilligers zorgen in heel Nederland voor een gevarieerd aanbod van activiteiten, voorlichtingsbijeenkomsten en projecten. U kunt hierbij denken aan de organisatie van een Longpunt, de plek waar mensen met een longziekte én zorgverleners elkaar regelmatig ontmoeten en ervaringen delen.
Maar u kunt ook in actie komen, b
ijvoorbeeld door mee te doen aan de Nijmeegse Vierdaagse of de Dam-tot-Dam fietsclassic. Laat u sponsoren en haal zo geld op voor longonderzoek.
Of misschien wilt u wel helpen bij het invoeren van een rookvrij schoolterrein, zodat kinderen rookvrij kunnen opgroeien.
Kortom: u kunt altijd iets doen wat bij u past. Of dat nu een uur per maand is of een dag per week. Wilt u meehelpen in de regio, meld u dan aan en wij nemen vrijblijvend contact met u op. 

Help mee met uw mening
Longpanel

Heeft u een longziekte en wilt u uw ervaring en mening delen over onderwerpen die met goede longzorg te maken hebben? Meld u dan aan voor ons Longpanel. Als lid van het panel krijgt u gemiddeld 6-8 keer per jaar via de e-mail een uitnodiging om een vragenlijst in te vullen. Die kan bijvoorbeeld gaan over de zorgverzekering, vergoedingen of medicijnen. Als u geen ervaring heeft met een bepaald onderwerp, hoeft u de vragenlijst vanzelfsprekend niet in te vullen. Uw mening en ervaring is belangrijk voor het verbeteren van de zorg voor mensen met een longziekte. Meld u hier aan voor het Longpanel.  

LED-groep (Longfonds Ervarings Deskundigen)

Heeft u een longziekte en wilt u uw ervaringskennis inzetten bij wetenschappelijk onderzoek en om de zorg te verbeteren? Het Longfonds krijgt regelmatig aanvragen van onderzoekers, het ministerie, de beroepsgroepen en zorgorganisaties die op zoek zijn naar ervaringskennis van mensen met een (chronische) longziekte. Speciaal hiervoor hebben we de LED-groep (Longfonds Ervarings Deskundigen) opgericht. Als LED-vrijwilliger beoordeelt u bijvoorbeeld aanvragen voor wetenschappelijk onderzoek of denkt u mee over zorgprojecten. Dit doet u altijd vanuit het patiëntperspectief. Uw werkzaamheden kunnen van structurele aard zijn, maar ook tijdelijk en soms ad hoc. Kortom, altijd passend bij uw wensen en mogelijkheden. Meld u hier aan als LED-vrijwilliger en wij nemen vrijblijvend contact met u op.

Help mee met de collecte

De eerstvolgende collecteweek is van 17 tot en met 22 mei 2021 . Helpt u ook mee? U kunt zich inzetten als (online) collectant, collecteorganisator of regiocoördinator. Meer informatie en aanmelden.

Help mee voor gezonde lucht

Fijnstof kan longziekten zoals astma en COPD veroorzaken. Elk jaar overlijden 1.000 mensen met een longziekte vroegtijdig aan de gevolgen van luchtvervuiling. Het Longfonds wil dat niemand meer ziek wordt of overlijdt door de lucht die hij inademt. Juist in uw eigen omgeving kunt u verschil maken. Wilt u weten hoe u daarbij kunt helpen? Meld u aan als vrijwilliger en wij nemen vrijblijvend contact met u op.

Kom in actie voor de Rookvrije Generatie

Iedere week opnieuw raken honderden kinderen in Nederland verslaafd aan roken. Het Longfonds is één van de initiatiefnemers van de Rookvrije Generatie. Samen met KWF Kankerbestrijding en de Hartstichting willen we kinderen beschermen tegen tabaksrook en de verleiding om te gaan roken.

Wilt u ook dat kinderen rookvrij kunnen opgroeien? Ga dan naar de website van de Rookvrije Generatie en help mee!  

Doet u ook mee?

Vrijwilligers zijn heel belangrijk bij onze strijd voor gezonde lucht en gezonde longen. Raak geïnspireerd door de verhalen van de vrijwilligers in dit boekje. Doet u ook mee?

Bestel het gratis boekje
inspiratie

In 1 minuut weten wat vrijwilligerswerk voor het Longfonds zo inspirerend maakt? Lees de verhalen van zeven vrijwilligers en bekijk hun persoonlijke video.

Heeft u vragen? Wij helpen u graag.
Bellen
Bel ons op telefoonnummer (033) 43 41 212