Doneer nu Gratis magazine

Leven met COPD

COPD is een chronische longziekte waar u last van kunt hebben in uw dagelijks leven. Toch kunt u zelf een aantal dingen doen om uw klachten te verminderen. 

Longaanval

Een ander woord voor longaanval is exacerbatie. Door tijdig signalen te herkennen en actie te ondernemen, kunt u zorgen dat de longaanval minder ernstig is.

Bewegen

Voldoende beweging bij COPD is erg belangrijk. Beweging geeft u een betere conditie. U kunt ook bewegen onder begeleiding van een fysiotherapeut.

Omgaan met energie

Slimme manieren om uw activiteiten zo te organiseren, dat u energie overhoudt voor leuke dingen.

Acceptatie

Met een longziekte kunt u sommige dingen niet meer of niet meer goed. Door te leren accepteren, kunt u zich beter voelen.

Begrip

Een longziekte is voor mensen in uw omgeving vaak lastig voor te stellen. U kunt uw omgeving helpen meer begrip te hebben.

Voeding

Uw lichaam heeft voldoende gevarieerde voeding nodig omdat het extra energie verbruikt. Als u COPD heeft, kunt u zowel overgewicht als ondergewicht hebben.

Roken

Heeft u COPD? Doorgaan met roken en meeroken bij COPD zijn nog veel schadelijker voor uw longen. Stoppen met roken is het beste wat u voor uw longen kunt doen.

Het weer

Luchtvervuiling, smog en het weer kunnen uw klachten bij COPD tijdelijk erger maken. U kunt een aantal dingen doen om hier rekening mee te houden.

Wat kunt u zelf doen?

Het is niet altijd gemakkelijk om goed om te gaan met COPD. Richt u op wat nog wel goed gaat en accepteer dat u sommige dingen niet meer kunt.

Gedachten over je longziekte

Welke gedachten heb jij over je ziekte of behandeling? Bekijk in deze video hoe twee mensen hier mee omgaan.

Heeft u vragen? Wij helpen u graag.
Advieslijn
Voor persoonlijk advies bel: 0900 227 25 96 (€ 0,50 per gesprek)
of per e-mail
Ontmoet elkaar
Kom in uw buurt in contact met anderen met een longziekte.
Longforum
Deel uw ervaringen of stel uw vraag aan een longarts. Longforum.nl