Het weer en COPD

Luchtvervuiling, smog en het weer kunnen je klachten bij COPD verergeren. Misschien moet je daardoor meer medicijnen gebruiken of ben je meer vermoeid. Dat is vervelend. Gelukkig kun je een aantal dingen doen om je klachten te verminderen.

nederland landschap blauw lucht

Meer klachten

Mensen met een longziekte kunnen door luchtvervuiling meer klachten krijgen. Dat komt omdat je door luchtvervuiling meer ontstekingen in je longen krijgt. Je kunt je extra benauwd voelen. Je hoest en hebt meer last van slijm.

Als de lucht tijdelijk erg vervuild is, heet dat smog. Dat kan zich zowel in de winter als in de zomer voordoen. Smog kan leiden tot irritaties aan ogen, neus of keel. Je kunt last hebben van pijn op de borst en kortademigheid.

Soms leidt luchtvervuiling tot hoofdpijn, misselijkheid en duizeligheid. De klachten verschillen per persoon. Bij luchtvervuiling uit verkeer is vooral fijnstof schadelijk voor je gezondheid. Gelukkig kun je zelf veel doen om ongezonde lucht te voorkomen en vermijden.

Hoe gezond is de lucht bij jou?

Gezonde lucht is van levensbelang. Check wat jij inademt.

Doe de check

Tips bij smog

Bij smog is de lucht tijdelijk vervuild. Als je COPD hebt, is het goed om rekening te houden met smog en het weer. Is er veel smog en is het warm weer? Blijf dan binnen en vermijd inspanning. Probeer uit de buurt te blijven van drukke wegen en vermijd files.

Het weer

Sommige mensen met COPD hebben extra last van warm weer, of van koud en vochtig weer. Koude en vochtige lucht kan de longen prikkelen. Je kunt je daar op kleden of, in overleg met je arts, je medicijnen meer of minder gebruiken. Lees de tips bij koud weer.

Gratis LONGWIJZER

Ontvang nu 2x ons magazine met:
✔ ervaringen van anderen
✔ tips over omgaan met je ziekte
✔ ontwikkelingen in onderzoek

De verzending stopt automatisch.

Ja, ik wil LONGWIJZER ontvangen
Twee magazines LONGWIJZER