Help mee Gratis magazine

Tips bij het koude weer

Elk seizoen brengt bepaalde prikkels met zich mee, maar in de winter nemen de klachten bij mensen met een longziekte zeker toe. Bovendien loopt u meer kans op griep en verkoudheid. 

Koude en vochtige lucht kan de longen prikkelen. U kunt zich daar op kleden of, in overleg met uw arts, uw medicijnen meer of minder gebruiken. Lees de zeven slimme tips om de touwtjes in handen te nemen. 

1. Dagje binnen

Bij extreem koud weer of dichte mist kan het verstandig zijn een dagje binnen te blijven. Vrieskou kan door de lage luchtvochtigheid een prikkel zijn voor mensen met een longziekte. Ook bij mistig weer kunt u meer last hebben van benauwdheid. Door de luchtvochtigheid, maar ook door de uitlaatgassen en andere luchtvervuiling die blijft hangen. 

2. Sjaal

Houd op heel koude of mistige dagen een sjaal voor uw neus en mond. Dat filtert de lucht en zorgt voor een betere temperatuur en luchtvochtigheid.

3. Medicijnen

Misschien heeft u in de winter een hogere dosis medicijnen nodig. Overleg met uw arts of het verstandig is om een extra pufje van uw luchtwegverwijder te nemen voordat u in de kou gaat wandelen of fietsen. Gebruikt u een ontstekingsremmer, dan is het soms slim om die twee à drie uur van tevoren in te nemen. Dan werkt deze optimaal als u naar buiten gaat. 

4. Voorkom besmetting

Wie een longziekte heeft, loopt meer risico op griep of verkoudheid. De doorbloeding en de afweer van de longen is minder goed, waardoor een virus eerder 'aanslaat'. Virussen verspreiden zich meestal via de handen. Was om besmetting te voorkomen vaak de handen met water en desinfecterende zeep. 

5. Longontsteking

Bij mensen met een longziekte mondt een verkoudheid of griep vaker uit in een longontsteking. Wordt u steeds zieker en hoest u (geelgroenig) slijm op, dan kan dat een longontsteking of acute bronchitis zijn. Ga zo snel mogeljik naar de (huis)arts. 

6. Weerstand

Om virussen en bacteriën minder kans te geven, is het verstandig om de weerstand op peil te houden. Dus genoeg slapen, gezond eten en elke dag bewegen. 

7. Vuurwerk

Vuurwerk vervuilt de lucht met fijnstof. De eerste twee uur van het nieuwe jaar is de concentratie fijnstof wel 40 keer zo hoog als anders. Heeft u last van de luchtvervuiling, blijf dan een aantal uren na middernacht binnen.

Heeft u vragen? Wij helpen u graag.
Advieslijn
Voor persoonlijk advies bel: 0900 227 25 96 (€ 0,50 per gesprek)
of per e-mail
Ontmoet elkaar
Kom in uw buurt in contact met anderen met een longziekte.
Longforum
Deel uw ervaringen of stel uw vraag aan een longarts. Longforum.nl