Tips bij het koude weer

Elk seizoen brengt bepaalde prikkels met zich mee, maar in de winter nemen de klachten bij mensen met een longziekte zeker toe. Bovendien loop je meer kans op griep en verkoudheid. 

Bloem in sneeuw

Koude en vochtige lucht kan de longen prikkelen. Je kunt je daar op kleden of, in overleg met je arts, je medicijnen meer of minder gebruiken. Lees de zeven slimme tips om de touwtjes in handen te nemen.

1. Dagje binnen

Bij extreem koud weer of dichte mist kan het verstandig zijn een dagje binnen te blijven. Vrieskou kan door de lage luchtvochtigheid een prikkel zijn voor mensen met een longziekte. Ook bij mistig weer kun je meer last hebben van benauwdheid. Door de luchtvochtigheid, maar ook door de uitlaatgassen en andere luchtvervuiling die blijft hangen.

2. Sjaal

Houd op heel koude of mistige dagen een sjaal voor je neus en mond. Dat filtert de lucht en zorgt voor een betere temperatuur en luchtvochtigheid.

3. Medicijnen

Misschien heb je in de winter een hogere dosis medicijnen nodig. Overleg met je arts of het verstandig is om een extra pufje van je luchtwegverwijder te nemen voordat je in de kou gaat wandelen of fietsen. Gebruik je een ontstekingsremmer, dan is het soms slim om die twee à drie uur van tevoren in te nemen. Dan werkt deze optimaal als je naar buiten gaat.

4. Voorkom besmetting

Wie een longziekte heeft, loopt meer risico op griep of verkoudheid. De doorbloeding en de afweer van de longen is minder goed, waardoor een virus eerder 'aanslaat'. Virussen verspreiden zich meestal via de handen. Was om besmetting te voorkomen vaak de handen met water en desinfecterende zeep.

5. Longontsteking

Bij mensen met een longziekte mondt een verkoudheid of griep vaker uit in een longontsteking. Word je steeds zieker en hoest je (geelgroenig) slijm op, dan kan dat een longontsteking of acute bronchitis zijn. Ga zo snel mogeljik naar de (huis)arts.

6. Weerstand

Om virussen en bacteriën minder kans te geven, is het verstandig om de weerstand op peil te houden. Dus genoeg slapen, gezond eten en elke dag bewegen.

7. Vuurwerk

Vuurwerk vervuilt de lucht met fijnstof. De eerste twee uur van het nieuwe jaar is de concentratie fijnstof wel 40 keer zo hoog als anders. Heb je last van de luchtvervuiling, blijf dan een aantal uren na middernacht binnen.

Gratis LONGWIJZER

Ontvang nu 2x ons magazine met:
✔ ervaringen van anderen
✔ tips over omgaan met je ziekte
✔ ontwikkelingen in onderzoek

De verzending stopt automatisch.

Ja, ik wil LONGWIJZER ontvangen
Twee magazines LONGWIJZER