Doneer nu Gratis magazine
Gerard Hazelhoff, heeft COPD Sinds mijn 18e rookte ik elke dag, van COPD had ik nog nooit gehoord

Oorzaken van COPD

Bij COPD zijn de longen chronisch ontstoken. Chronisch betekent dat het blijvend is. Meestal is roken de oorzaak van COPD. Maar het kan ook komen door een erfelijke ziekte of moeilijk te behandelen astma.

De meeste mensen krijgen pas na hun veertigste COPD. Meestal is roken de oorzaak. Roken of meeroken beschadigt de longen ernstig. Daardoor kunnen longziekten zich gemakkelijker ontwikkelen. 

Andere oorzaken van COPD

Ongeveer één op de vijf mensen met COPD heeft nooit gerookt. Bij hen heeft COPD een andere oorzaak, zoals: 

  • astma, longontsteking en andere longziekten
  • erfelijke ziekten
  • schadelijke stoffen, zoals houtstof, lijm en verfdampen
  • luchtvervuiling, bijvoorbeeld door fijnstof
     

COPD risicotest

Veel mensen hebben een groot risico op COPD, zonder dat ze het zelf weten. Doe gratis de test en zie meteen of u risico loopt op COPD. Invullen kost u slechts 1 minuut.

Doe de COPD test
Longziekten

Soms is een ziekte de oorzaak van COPD. Meestal gaat het dan om longziekten, waarbij de longen beschadigd raken. Bijvoorbeeld acute bronchitis.

Erfelijke ziekte

De erfelijke ziekte alpha-1 kan COPD veroorzaken. Alpha-1 is een aangeboren ziekte, waarbij het eiwit alpha-1 niet wordt aangemaakt of niet goed werkt. Dat eiwit is nodig om de longen te beschermen. Er zijn tussen de vijf- en tienduizend mensen in ons land die de ziekte hebben. De eerste symptomen van de ziekte worden vaak al rond het dertigste levensjaar zichtbaar, of zelfs eerder.

Astma en longontstekingen

Sommige mensen hebben zowel astma als COPD. Onvoldoende behandeld astma kan COPD veroorzaken. Dat geldt ook voor mensen die veel longontstekingen hebben gehad. In beide gevallen ontstaat schade aan de longen. De longen functioneren daardoor op een gegeven moment niet meer zoals het hoort.

Giftige stoffen & stofdeeltjes

Soms zijn giftige stofdeeltjes de oorzaak van COPD. Dit gebeurt vaak tijdens het werk, bijvoorbeeld bij langdurige blootstelling aan houtstof, uitlaatgassen, chemische stoffen en asbest.

Heeft u vragen? Wij helpen u graag.
Advieslijn
Voor persoonlijk advies bel: 0900 227 25 96 (€ 0,50 per gesprek)
of per e-mail
Ontmoet elkaar
Kom in uw buurt in contact met anderen met een longziekte.
Longforum
Deel uw ervaringen of stel uw vraag aan een longarts. Longforum.nl