Doneer nu Gratis magazine
Hoe werken de longen? - Duur: 01:06 Bekijk hoe de longen, luchtpijp, bronchiën en longblaasjes werken
  • Türkçe
  • العربية
  • Türkçe
  • العربية

Chronische bronchitis

De afkorting COPD betekent Chronic Obstructive Pulmonary Disease (Chronische Obstructieve Longziekte). Het is een verzamelnaam voor de ziekten chronische bronchitis en longemfyseem. 

Bij chronische bronchitis zijn de vertakkingen van uw luchtpijp blijvend ontstoken. Deze vertakkingen heten de bronchiën. Als een ziekte blijvend is, noemen we dat chronisch. 

Als u chronische bronchitis heeft, zijn uw bronchiën de hele tijd geïrriteerd. Daardoor produceren de slijmvliezen meer slijm dan normaal. Hierdoor bent u benauwd en hoest u. Met het hoesten kan slijm mee komen. De ontstekingen maken het slijmvlies dikker. Dit maakt de doorstroming van lucht moeilijker. Hierdoor ademt u moeilijker.

Acute bronchitis

Behalve chronische bronchitis is er ook acute bronchitis. Acuut betekent plotseling. Acute bronchitis is meestal binnen twee weken weer over en wordt veroorzaakt door een virus of een bacterie. Bijvoorbeeld bij verkoudheid of griep. Veel mensen hebben als kind wel eens bronchitis gehad. Het is over het algemeen niet gevaarlijk. Acute bronchitis valt niet onder COPD.

COPD risicotest

Veel mensen hebben een groot risico op COPD, zonder dat ze het zelf weten. Doe gratis de test en zie meteen of u risico loopt op COPD. Invullen kost u slechts 1 minuut.

Doe de COPD test
Heeft u vragen? Wij helpen u graag.
Advieslijn
Voor persoonlijk advies bel: 0900 227 25 96 (€ 0,50 per gesprek)
of per e-mail
Ontmoet elkaar
Kom in uw buurt in contact met anderen met een longziekte.
Longforum
Deel uw ervaringen of stel uw vraag aan een longarts. Longforum.nl