Doe de testCollecteer
Hoe werken de longen? - Duur: 01:06 Bekijk hoe de longen, luchtpijp, bronchiën en longblaasjes werken
  • Türkçe
  • العربية
  • Türkçe
  • العربية

Chronische bronchitis

De afkorting COPD betekent Chronic Obstructive Pulmonary Disease (Chronische Obstructieve Longziekte). Het is een verzamelnaam voor de ziekten chronische bronchitis en longemfyseem. 

Bij chronische bronchitis zijn de vertakkingen van uw luchtpijp blijvend ontstoken. Deze vertakkingen heten de bronchiën. Als een ziekte blijvend is, noemen we dat chronisch. 

Als u chronische bronchitis heeft, zijn uw bronchiën de hele tijd geïrriteerd. Daardoor produceren de slijmvliezen meer slijm dan normaal. Hierdoor bent u benauwd en hoest u. Met het hoesten kan slijm mee komen. De ontstekingen maken het slijmvlies dikker. Dit maakt de doorstroming van lucht moeilijker. Hierdoor ademt u moeilijker.

Vaak worden uw klachten in de loop van de jaren erger. Het zijn vervelende klachten, die soms een angstig gevoel kunnen geven. In periodes dat u meer last heeft, voelt u misschien boosheid, of bent u somber. U bent hierin niet de enige: veel mensen met chronische bronchitis zullen dit herkennen. Ervaringen uitwisselen met andere mensen met chronische bronchitis kan helpen. Ga hiervoor naar het Longforum

Longforum / COPD

Longforum.nl

Oorzaak van bronchitis

Chronische bronchitis heeft verschillende oorzaken, maar meestal komt het door roken. U kunt het ook krijgen als u meerdere keren achter elkaar acute bronchitis heeft gehad. Heel soms is een zeldzame longziekte de oorzaak. Een voorbeeld hiervan is de longziekte alpha-1

COPD risicotest
COPD risicotest

COPD is een ongeneeslijke ziekte waarbij de longen steeds verder achteruit gaan. 300.000 mensen hebben groot risico op COPD, zonder dat ze het zelf weten. Doe hier de test, dan ziet u meteen of u risico loopt op COPD. Als u erop tijd bij bent, zou u erger kunnen voorkomen. Invullen kost u slechts 1 minuut.

Doe de test
Acute bronchitis

Behalve chronische bronchitis is er ook acute bronchitis. Acuut betekent plotseling. Acute bronchitis is meestal binnen twee weken weer over en wordt veroorzaakt door een virus of een bacterie. Bijvoorbeeld bij verkoudheid of griep. Veel mensen hebben als kind wel eens bronchitis gehad. Het is over het algemeen niet gevaarlijk. Acute bronchitis valt niet onder COPD.

Gratis nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws over:

  • behandeling van longziekten
  • werk van het Longfonds
  • ontwikkelingen in onderzoek
  • tips om uw longen gezond te houden
Aanmelden
Heeft u vragen? Wij helpen u graag.
Advieslijn
Voor persoonlijk advies bel: 0900 227 25 96 (€ 0,50 per gesprek)
of per e-mail
Ontmoet elkaar
Kom in uw buurt in contact met anderen met een longziekte.
Longforum
Deel uw ervaringen of stel uw vraag aan een longarts. Longforum.nl