Doneer nu Gratis magazine

BPD

BPD (voluit bronchopulmonale dysplasie) is een longziekte bij te vroeg geboren baby’s. Ook op latere leeftijd kunnen de longen gevoelig blijven voor infecties en prikkels van buitenaf.

Wat is BPD?

Bronchopulmonale dysplasie (BPD) is een ziekte waarbij de baby moeite heeft met ademhalen. Het komt vooral voor bij baby’s die te vroeg zijn geboren. Vaak blijven de longen gevoelig voor infecties en prikkels. 

Symptomen

Kinderen met bronchopulmonale dysplasie hebben het benauwd. Ze ademen snel en soms ook piepend, hoesten veel en de lippen en vingernageltjes kunnen blauw zien. Ook houden ze vaak vocht vast.

Behandeling

Een baby met bronchopulmonale dysplasie heeft vaak lange tijd hulp nodig bij het ademhalen. Daarnaast krijgt hij medicijnen en sondevoeding.

Is BPD te genezen?

Sommige klachten zullen overgaan, andere niet. Kinderen met bronchopulmonale dysplasie zijn vaak gevoeliger voor infecties. Ook groeien ze soms minder goed.

Wat kunt u zelf doen?

Ook op latere leeftijd kunnen de longen gevoelig blijven voor infecties en prikkels van buitenaf. Mensen met bronchopulmonale dysplasie zijn daardoor vaker ziek dan gemiddeld. Er zijn gelukkig wel manieren om die kans verkleinen.

Heeft u vragen? Wij helpen u graag.
Advieslijn
Voor persoonlijk advies bel: 0900 227 25 96 (€ 0,50 per gesprek)
of per e-mail
Ontmoet elkaar
Kom in uw buurt in contact met anderen met een longziekte.
Longforum
Deel uw ervaringen of stel uw vraag aan een longarts. Longforum.nl