Wat kun je zelf doen?

Ook op latere leeftijd kunnen de longen gevoelig blijven voor infecties en prikkels van buitenaf. Mensen met BPD zijn daardoor vaker ziek dan gemiddeld. Er zijn gelukkig wel manieren om de kans daarop te verkleinen.

BPD

Je kunt verschillende dingen doen om de kans te verkleinen om ziek te worden.

Meekomen op school

Kinderen met BPD zijn vaak kleiner dan hun leeftijdgenootjes. Dat kunnen ze vervelend vinden. Doordat ze makkelijk een infectie oplopen, missen ze meer schooldagen dan gemiddeld. Astmatische klachten kunnen ervoor zorgen dat je kind minder goed kan meekomen met gym en spelletjes. Omdat de BPD niet aan de buitenkant te zien is, heeft de omgeving niet altijd begrip voor de klachten. Het kan helpen om hierover te praten. Een spreekbeurt houden over BPD is een leuke manier voor je kind om hier op school aandacht aan te besteden.

Huilende baby

Help grensverleggend onderzoek mogelijk maken

Dr. Collins: 'We staan aan de wieg van misschien wel dé oplossing voor BPD. Kunnen we te vroeg geboren baby’s over een aantal jaar succesvol behandelen zodat ze opgroeien tot volwassenen met gezonde longen? Daar doe ik het voor!' Help je mee? 

Steun het onderzoek

Ervaringen van anderen 

Als je kind BPD heeft, vind je het misschien prettig om het daarover te hebben met lotgenoten. Zij weten immers als geen ander waar je tegenaan loopt.Je kunt hiervoor terecht op care4neo.nl/lotgenoten/couveuseouders van Care4Neo en op Longforum.nl van Longfonds.

Praat mee op Longforum

Deel je ervaringen over zeldzame longziekten.

Naar longforum.nl

Meer over BPD

Gratis nieuwsbrief

✔ Alles over behandeling van longziekten
✔ Laatste ontwikkelingen in onderzoek
✔ Tips om je longen gezond te houden

Ruim 100.000 mensen gingen je voor!

Stuur mij nieuws en tips
E-nose