Is BPD te genezen?

Sommige klachten zullen overgaan of verminderen, andere niet. Kinderen met BPD zijn vaak gevoeliger voor infecties en sneller moe. Ook groeien ze soms minder goed, waardoor ze kleiner blijven dan gemiddeld.

BPD

Kinderen met BPD hebben een moeilijke start. Ook hebben ze veel extra verzorging nodig. Omdat de groei van de longen nog jaren doorgaat, is het belangrijk dat het kind verder ook goed groeit. De longen zullen zich dan zo goed mogelijk herstellen. Toch blijven de longen vaak kleiner dan gemiddeld en gevoeliger voor infecties zoals een longontsteking en prikkels van buitenaf. BPD is een ziekte die niet meer overgaat, daarom kunnen we niet spreken van het ‘genezen’ van BPD.

Verzorging thuis

Als je kind naar huis mag, heeft het daar extra verzorging nodig. Soms is sondevoeding en extra zuurstof ook thuis nog nodig. De verpleegkundige leert je hoe je dit moet toedienen. Je baby blijft onder controle van de neonatoloog of kinder(long)arts.

De eerste jaren

De eerste jaren hebben kinderen met BPD vaak longproblemen, zoals extra klachten bij verkoudheid, bronchitis en astmatische klachten. Ze hebben het dan snel benauwd en worden regelmatig opgenomen in het ziekenhuis vanwege infecties. Ook drinken en eten gaat nogal eens moeilijk. 

Medicijnen

Als je kind gevoelig is voor infecties, kan de kinder(long)arts een dagelijkse onderhoudsdosis antibiotica voorschrijven. Baby’s met BPD zijn extra gevoelig voor het RS-virus (respiratoir syncytieel). Dit virus veroorzaakt infecties aan de longen. Daarom wordt soms een vaccinatie tegen dit virus gegeven. Voor de longen zijn soms ook luchtwegverwijders en ontstekingsremmers nodig.

Klein en tenger

Omdat je kind veel energie nodig heeft om adem te halen, blijft er weinig over om zich verder te ontwikkelen. Vaak drinken en eten kinderen met BPD te weinig. Ze groeien daarom minder snel dan gemiddeld en zijn vaak klein en tenger. Daarnaast zijn ze soms prikkelbaar, gevoelig voor stress en sneller moe.

Meer over BPD

Gratis nieuwsbrief

✔ Alles over behandeling van longziekten
✔ Laatste ontwikkelingen in onderzoek
✔ Tips om je longen gezond te houden

Ruim 100.000 mensen gingen je voor!

Stuur mij nieuws en tips
E-nose