Doneer nuBestel gratis
De lucht in Nederland is niet gezond. - Duur: 1:27 Hoe gezond is de lucht die u inademt?

Ruim 5.000 doden door ongezonde lucht

De lucht die je inademt is vaak ongezond. Je kunt er letterlijk doodziek van worden. Elk jaar overlijden ruim 5.000 mensen in Nederland door ongezonde lucht. Het veroorzaakt longziekten als astma en COPD of longkanker. Daarom wil het Longfonds dat er een Nationaal Luchtplan komt, waarin gezondheid centraal staat.

Elk jaar belanden 16.000 mensen met spoed in het ziekenhuis door luchtvervuiling. Ongezonde lucht veroorzaakt en verergert longziekten als astma en COPD. Bij kinderen schaadt het de ontwikkeling van hun longen en hersenen, waar ze altijd last van houden. Luchtvervuiling veroorzaakt ook longkanker, hart- en vaatziekten, dementie en vroeggeboorten.

Miljoen Nederlanders

Luchtvervuiling is voor iedereen ongezond. Een miljoen Nederlanders hebben een longziekte, zij merken als eerste dat de lucht ongezond is: zij hebben meer longaanvallen en longontstekingen, zijn vaker benauwd, gebruiken meer medicijnen en belanden vaker met spoed in het ziekenhuis. Iedereen ademt luchtvervuiling in, ook mensen met longen die nu nog gezond zijn. Gezonde lucht is letterlijk van levensbelang.

Nationaal luchtPlan

Het Longfonds wil dat niemand meer ziek wordt of overlijdt door de lucht die hij inademt. Daarom pleiten we in Den Haag voor een Nationaal Luchtplan, waarin gezondheid centraal staat en de meest vervuilde plekken worden aangepakt. In november werd door de Tweede Kamer al een motie voor dit plan aangenomen. Dat plan moet er nu snel komen. De lucht in Nederland moet gezonder!

Hoe gezond is de lucht in uw buurt?

De lucht in Nederland is niet gezond, u kunt er letterlijk doodziek van worden. Luchtvervuiling is vaak een onzichtbaar probleem. Doe de check en zie wat u inademt. 

Doe de check
Heeft u vragen? Wij helpen u graag.
Bellen
Bel ons op telefoonnummer (033) 43 41 212
E-mail
Stel uw vraag via email service@longfonds.nl