Doneer nu Gratis magazine
Barbara Rietdijk, heeft astma Ik vind het vervelend dat ik anderen vaak teleurstel als ik een afspraak afzeg

Oorzaken van astma

Waarom sommige mensen astma krijgen en anderen niet, is nog niet duidelijk. Wetenschappers en het Longfonds zoeken nog naar de precieze oorzaak van astma. Astma is vaak erfelijk.  

Astma kan op elke leeftijd ontstaan. Toch begint astma bij veel mensen als kind. Onderzoek heeft uitgewezen dat astma vaak in de familie zit. Als één van de, of beide ouders astma of een allergie heeft, dan krijgen de kinderen dat in een kwart van de gevallen ook. Bent u allergisch? Dan heeft u een grotere kans om ook astma te ontwikkelen.

Andere oorzaak van astma

Zit astma niet in uw familie en is het bij u dus niet erfelijk? Dan is er soms een andere oorzaak.

  • Kinderen die te vroeg geboren zijn hebben vaker astma of last van allergieën. Dat komt omdat de longen van een baby die te vroeg geboren is nog niet ‘af’ zijn. De longen hebben dan een achterstand die niet meer in te halen is.
  • Baby’s hebben meer kans op astma als de ouders roken tijdens de zwangerschap.
  • Heeft een baby een laag gewicht als hij geboren wordt? Of heeft hij infecties, bijvoorbeeld aan zijn longen? Dan kan dat bijdragen aan het veroorzaken van astma. Het is niet duidelijk of dat ook echt een oorzaak van astma is. Er lijkt wel een verband te zijn.
  • Sommige mensen hebben beroepsastma. Dat betekent dat ze bepaalde stoffen, zoals verf,  vaak en lang hebben ingeademd. Zo is er bij hen astma ontstaan.

In gesprek met uw arts

Tijdens een bezoek aan uw arts komt er veel op u af. Onze online vragenlijst is een geheugensteuntje om u te helpen. U stelt zelf een lijst samen met vragen die voor u belangrijk zijn. Zo bent u goed voorbereid. 

Maak gratis uw eigen vragenlijst
Heeft u vragen? Wij helpen u graag.
Advieslijn
Voor persoonlijk advies bel: 0900 227 25 96 (€ 0,50 per gesprek)
of per e-mail
Ontmoet elkaar
Kom in uw buurt in contact met anderen met een longziekte.
Longforum
Deel uw ervaringen of stel uw vraag aan een longarts. Longforum.nl