
Oorzaken van hoesten bij baby's
Hoesten is een natuurlijke reactie van het lichaam. Door te hoesten worden slijm en schadelijke stoffen uit de longen verwijderd.
Aan de binnenkant van de luchtpijp en de vertakkingen - de bronchiën - zit slijmvlies. Wordt dit geprikkeld, dan maakt het extra slijm aan. Dit slijm voert schadelijke stoffen af. Er zijn verschillende oorzaken voor de prikkeling van het slijmvlies.
Een verkoudheid is vaak de belangrijkste oorzaak voor hoesten bij baby’s. Ook als de verkoudheid over is, kan uw kind nog twee tot vier weken blijven hoesten. Naast hoest kan uw baby last hebben van een verstopte neus, tranende oogjes en hangerigheid. In de meeste gevallen gaat het vanzelf over. Als uw kind benauwd wordt of andere symptomen krijgt, bel dan de huisarts. Kinderen onder de vijf jaar lopen gemiddeld acht tot twaalf keer per jaar een virusinfectie op, zoals verkoudheid of griep. Andere virusinfecties die zorgen dat uw kind gaat hoesten, zijn het RS virus en Pseudokroep. Hieronder een overzicht van andere mogelijke oorzaken van hoesten bij baby's.
Hoesten en proesten
Elke baby wordt verkouden, heeft last van hoest of krijgt het wel eens benauwd. Natuurlijk wilt u niks liever dan hem zo snel mogelijk beter zien. Download de handige hoesten & proesten kaart met tips om hoestklachten te verlichten en bij welke symptomen het verstandig is de huisarts te bellen.
Bestel gratisRS virus
Het RS virus veroorzaakt bij de meeste gezonde kinderen en volwassenen klachten die lijken op een gewone verkoudheid, met een loopneus, verstopte neus en soms lichte koorts. Voor jonge baby’s en kinderen onder twee jaar kan een infectie met het RS virus gevaarlijk zijn. Bij hen kunnen ook de kleine luchtwegen in de longen gaan ontsteken. Dit heet bronchiolitis. De klachten verergeren dan tot veel hoesten, benauwdheid, piepende ademhaling en moeite hebben met drinken. Lees meer over het RS virus.
Pseudokroep
Pseudokroep is een ontsteking in de luchtpijp ter hoogte van de stembanden. Het komt vooral voor bij kinderen van zes maanden tot zes jaar. U herkent het aan aanvallen van blaffend hoesten (als een zeehond), gierend geluid bij het inademen en hese stem. Het klinkt naar, maar pseudokroep is bijna altijd een onschuldige aandoening. U waarschuwt wél de arts als uw kind ouder dan drie maanden langer dan drie dagen koorts heeft, suf en ernstig benauwd is of ontroostbaar huilt. Bij baby's onder de drie maanden waarschuwt u op de eerste koortsdag de huisarts.
Kinkhoest
Er zijn een aantal bacteriën die langdurige (zelfs maandenlange) hoest kunnen veroorzaken. De bekendste bacteriële infectie die hoestklachten geeft, is kinkhoest. Kenmerkend voor kinkhoest zijn langaanhoudende heftige hoestaanvallen. Als uw kind jonger dan één jaar is, ga dan naar uw huisarts.
Longontsteking
De belangrijkste symptomen van een longontsteking zijn: hoesten, koorts en een snelle ademhaling. De meeste kinderen zijn behoorlijk ziek van een longontsteking. Daarbij kunnen ze last hebben van slijm ophoesten, vermoeidheid en slecht drinken. Lees meer over longontsteking bij kinderen.
Hoest door roken
De longen van kinderen zijn kwetsbaar en verdienen bescherming. Sigarettenrook is slecht voor de weerstand en irriteert de longen van uw kind. Hierdoor kan hij gaan hoesten. Bovendien vergroot het de kans dat uw kind longziekten krijgt, zoals astma of longontsteking. Voorkom dat uw kind wordt blootgesteld aan rook.
Astma
Kinderen die astma hebben, kunnen naast benauwdheid en piepende ademhaling ook last hebben van hoestbuien. Een kind dat alleen hoest, maar geen piepende ademhaling heeft, heeft géén astma. Behandeling met pufjes is dan niet zinvol. Lees meer over astma bij kinderen.
Heeft u vragen? Wij helpen u graag.
Gratis nieuwsbrief
Blijf op de hoogte van het laatste nieuws over onderzoek, longziekten en gezonde longen.
Aanmelden