Doneer nu Gratis magazine

Oorzaken van hoesten bij baby's

Hoesten is een natuurlijke reactie van het lichaam. Door te hoesten worden slijm en schadelijke stoffen uit de longen verwijderd. 

Aan de binnenkant van de luchtpijp en de vertakkingen - de bronchiën - zit slijmvlies. Wordt dit geprikkeld, dan maakt het extra slijm aan. Dit slijm voert schadelijke stoffen af. Er zijn verschillende oorzaken voor de prikkeling van het slijmvlies. 

RS virus

Het RS virus veroorzaakt bij de meeste gezonde kinderen en volwassenen klachten die lijken op een gewone verkoudheid, met een loopneus, verstopte neus en soms lichte koorts. Voor jonge baby’s en kinderen onder twee jaar kan een infectie met het RS virus gevaarlijk zijn. Bij hen kunnen ook de kleine luchtwegen in de longen gaan ontsteken. Dit heet bronchiolitis. De klachten verergeren dan tot veel hoesten, benauwdheid, piepende ademhaling en moeite hebben met drinken. Lees meer over het RS virus.

Pseudokroep

Pseudokroep is een ontsteking in de luchtpijp ter hoogte van de stembanden. Het komt vooral voor bij kinderen van zes maanden tot zes jaar. U herkent het aan aanvallen van blaffend hoesten (als een zeehond), gierend geluid bij het inademen en hese stem. Het klinkt naar, maar pseudokroep is bijna altijd een onschuldige aandoening. U waarschuwt wél de arts als uw kind ouder dan drie maanden langer dan drie dagen koorts heeft, suf en ernstig benauwd is of ontroostbaar huilt. Bij baby's onder de drie maanden waarschuwt u op de eerste koortsdag de huisarts.

Kinkhoest

Er zijn een aantal bacteriën die langdurige (zelfs maandenlange) hoest kunnen veroorzaken. De bekendste bacteriële infectie die hoestklachten geeft, is kinkhoest. Kenmerkend voor kinkhoest zijn langaanhoudende heftige hoestaanvallen. Als uw kind jonger dan één jaar is, ga dan naar uw huisarts.

Longontsteking

De belangrijkste symptomen van een longontsteking zijn: hoesten, koorts en een snelle ademhaling. De meeste kinderen zijn behoorlijk ziek van een longontsteking. Daarbij kunnen ze last hebben van slijm ophoesten, vermoeidheid en slecht drinken. Lees meer over longontsteking bij kinderen.

Hoest door roken

De longen van kinderen zijn kwetsbaar en verdienen bescherming. Sigarettenrook is slecht voor de weerstand en irriteert de longen van uw kind. Hierdoor kan hij gaan hoesten. Bovendien vergroot het de kans dat uw kind longziekten krijgt, zoals astma of longontsteking. Voorkom dat uw kind wordt blootgesteld aan rook. 

Astma

Kinderen die astma hebben, kunnen naast benauwdheid en piepende ademhaling ook last hebben van hoestbuien. Een kind dat alleen hoest, maar geen piepende ademhaling heeft, heeft géén astma. Behandeling met pufjes is dan niet zinvol. Lees meer over astma bij kinderen.

Heeft u vragen? Wij helpen u graag.
Advieslijn
Voor persoonlijk advies bel: 0900 227 25 96 (€ 0,50 per gesprek)
of per e-mail
Ontmoet elkaar
Kom in uw buurt in contact met anderen met een longziekte.
Longforum
Deel uw ervaringen of stel uw vraag aan een longarts. Longforum.nl