Doneer nu Gratis magazine
Wat gebeurt er bij astma? - Duur: 01:59 Bekijk wat astma met de longen doet.
 • Türkçe
 • العربية
 • Türkçe
 • العربية

Heeft mijn kind astma?

Hoest uw kind vaak, heeft hij een piepende of snelle ademhaling of is hij benauwd? Dan kan het zijn dat uw kind astma heeft. Logisch dat u zich dan zorgen maakt. Ga in zo’n geval met uw kind naar de huisarts. Deze kan u advies geven en onderzoeken wat er met uw kind aan de hand is. 

Als uw kind vaak benauwd is, is dat flink schrikken en u maakt zich zorgen. Ga met uw kind naar de huisarts voor onderzoek. Er zijn verschillende ziekten die benauwdheid kunnen veroorzaken. Astma is er daar één van. Maar hoe herkent u het als uw kind benauwd is? Wijst de benauwdheid op astma of is het een kinderziekte?

Hoe herken ik benauwdheid bij mijn kind?

Een duidelijke aanwijzing voor benauwdheid is kortademigheid, een versnelde ademhaling of een hoorbare, ’piepende’ ademhaling. Als een kind benauwd is moeten de spieren extra hard werken. Dit ziet u bij het ademen. Onder en tussen de ribben ziet u de borst en soms het kuiltje tussen de sleutelbenen naar binnen trekken. Als de benauwdheid erger wordt, kunt u dit ook zien aan de neusvleugels van uw kind. Deze bewegen dan op en neer bij het ademen. Dit betekent dat uw kind extra moeite moet doen om te ademen. Dit ‘neusvleugelen’ gebeurt vooral bij jonge kinderen.

Astma, of toch niet?

Als uw kind benauwd is of veel hoest, schrikt u als ouder. Dit is een normale reactie. U helpt uw kind het beste als u zelf kalm blijft. Als u in paniek raakt, kan uw kind angstiger worden, waardoor de benauwdheid vaak toeneemt. Neem bij twijfel contact op met uw huisarts. De benauwdheid kan wijzen op astma, maar dat hoeft niet. Er zijn een aantal kinderziekten die ook voor een benauwd gevoel zorgen en gemakkelijk voor astma worden aangezien:

Met de ademtest hadden we gelijk geweten dat Gijs astma heeft, dan hadden we niet 4 jaar hoeven wachten.
Anouk, moeder van Gijs
Helpt u mee?
RS-virus

Het RS-virus is een verkoudheidsvirus. Het komt vooral voor bij baby’s en jonge kinderen. Bijna alle jonge kinderen maken in hun eerste levensjaren een infectie met RS-virus door. De symptomen lijken erg op een verkoudheid: een verstopte neus en veel hoesten. Het virus zorgt ervoor dat uw kind benauwd is en piepend ademhaalt. Uitzieken is eigenlijk het enige dat helpt. RS-virusinfecties komen normaal gesproken voor van oktober tot en met maart. Meer informatie over het RS-virus leest u op de website van het RIVM.

Pseudokroep

Pseudokroep is het gevolg van een virusinfectie dat een ontsteking veroorzaakt van het bovenste deel van de luchtpijp, ter hoogte van de stembanden. U herkent pseudokroep aan blaffend hoesten (‘als een zeehond’), een gierend geluid bij het inademen, een hese stem en benauwdheid. Het komt vooral voor bij kinderen van 6 maanden tot 6 jaar oud. Een aanval van pseudokroep kan eenmalig voorkomen, of een aantal dagen achter elkaar (vaak in de avond). Gelukkig duurt een aanval zelden lang. Binnen een paar uur zijn de symptomen weer voorbij. Medicijnen zijn bij pseudokroep meestal niet nodig. 

Kinkhoest

Kinkhoest is een infectie van het bovenste deel van de luchtpijp, keel en neus. Het wordt veroorzaakt door een bacterie. De symptomen van kinkhoest lijken in het begin op een gewone verkoudheid, met lichte koorts, niezen en prikkelhoest. Dit gaat na een week of twee over in heftige (nachtelijke) hoestbuien, met taai, helder slijm. Soms geeft het kind over, of loopt het blauw aan. Dat kan behoorlijk angstig zijn, maar het is niet direct gevaarlijk. Na een paar weken wordt het hoesten minder hevig, maar alles bij elkaar kan het wel een paar maanden duren.

Hoe herken ik astma bij kinderen?

Als uw kind af en toe hoest of het een keer benauwd heeft, betekent dat niet direct dat uw kind astma heeft. Om de diagnose astma te stellen moeten de klachten van uw kind een tijd lang in de gaten worden gehouden. Het is wel verstandig om dit soort symptomen in de gaten te houden. Heeft uw kind vaker last van benauwdheid en hoest het regelmatig? Dan kunnen deze symptomen wijzen op astma. Heeft u dit een tijdje aangezien en de verschillende symptomen op een rij gezet? Neem dan contact op met uw huisarts. Deze kan in de meeste gevallen vaststellen of uw kind astma heeft.

Onderzoeken door de arts

Meestal doet de arts drie onderzoeken om vast te stellen of uw kind astma heeft:

 • Hij vraagt u en uw kind te vertellen welke klachten uw kind heeft, wanneer die zijn begonnen en wanneer uw kind er veel of weinig last van heeft. 
 • Hij onderzoekt het lichaam van uw kind. Hij luistert bijvoorbeeld naar de longen. 
 • Hij onderzoekt hoe goed de longen van uw kind werken. Dit gebeurt met een longfunctietest. Een longfunctietest is een soort blaastest. 

Astma is bij erg jonge kinderen moeilijk vast te stellen. Dat komt doordat kinderen vaak pas vanaf 6 jaar mee kunnen doen aan een longfunctieonderzoek. Er kan ook een proefbehandeling met astmamedicijnen worden gegeven, of uw kind wordt doorverwezen naar een kinderarts of (kinder)longarts. Momenteel wordt er veel onderzoek gedaan naar een ademtest die al op de leeftijd van twee jaar astma kan vaststellen.

Astma bij baby's

Bij baby’s is astma moeilijk te herkennen. Symptomen zijn:

 • Een piepende ademhaling.
 • 'Vol zitten': een voortdurend hoorbare, reutelende ademhaling.
 • Benauwd zijn tijdens een verkoudheid.
 • Jeukende bultjes en vochtige blaasjes op het gezicht en tussen de hoofdharen (dauwworm).
Astma bij peuters en kleuters

Bij peuters en kleuters is astma beter te herkennen. Ze hebben vooral last van veel hoesten, waarbij er slijm los komt. Vaak hebben ze last van een piepende ademhaling. Deze piepende ademhaling komt dan in aanvallen. Andere aanwijzingen voor astma zijn:

 • Meer last bij lichamelijke inspanning, vaak te herkennen aan kortademigheid.
 • Vaker last van allergieën, zoals voor huisdieren. 
 • Meer of juist minder last bij wisselingen in temperatuur of het weer, bijvoorbeeld bij mist.
 • ‘s Nacht last hebben van de longen, voornamelijk door hoesten. U merkt dit vaak door slaaptekort en vermoeidheid bij uw kind.
Astma bij kinderen

Vanaf 6 jaar kan een goede diagnose worden gesteld, omdat kinderen dan mee kunnen doen aan een longfunctieonderzoek.
Aanwijzingen voor astma zijn:

 • Meer last bij lichamelijke inspanning, vaak te herkennen aan kortademigheid.
 • Vaker last van allergieën, zoals voor huisdieren. 
 • Meer of juist minder last bij wisselingen in temperatuur of het weer, bijvoorbeeld bij mist.
 • ‘s Nacht last hebben van de longen, voornamelijk door hoesten. U merkt dit vaak door slaaptekort en vermoeidheid bij uw kind.

Speciaal voor kinderen van 8-12 jaar is er een website ontwikkeld om meer te leren over astma en hoe ze daarmee om kunnen gaan. Ga naar astmakids.nl

Astma bij tieners

Zit uw kind in de puberteit? Dan is het vaak al duidelijk dat uw kind astma heeft. Pubers negeren astma vaak of zetten zich er tegen af, wat soms tot problemen leidt. Bijvoorbeeld doordat ze slordig omgaan met het innemen van medicijnen. Lees de tips over hoe u hier mee om kunt gaan.

Gratis boekje RS virus en longontsteking

Gaat het gesnotter, het hoesten en de kortademigheid bij jouw kind maar niet over? Het komt vaak voor dat jonge kinderen het RS virus of een longontsteking oplopen. Waar moet je op letten en wanneer moet je echt naar de huisarts?

Bestel gratis
Heeft u vragen? Wij helpen u graag.
Advieslijn
Voor persoonlijk advies bel: 0900 227 25 96 (€ 0,50 per gesprek)
of per e-mail
Ontmoet elkaar
Kom in uw buurt in contact met anderen met een longziekte.
Longforum
Deel uw ervaringen of stel uw vraag aan een longarts. Longforum.nl